De la Windows XP la Windows 10. Diferențe și impresii

Windows 98

Windows 98

Am luat contact cu Windows XP prin anii 2003, veneam după vreun an de Windows 98 și a fost ceva de-a dreptul WOW. Windows XP era atât viu, atât de colorat, aducea parcă acel gram de copilărie care lipsea cu desăvârșire din bătrânul Windows 98. Totuși, au trecut mai bine de 15 ani de la lansarea Windows XP și bineînțeles că a devenit depășit.

De fapt, Microsoft a închis robinetul update-urilor pentru acest sistem de operare de ani buni și s-a concentrat pe dezvoltarea și suportul sistemelor de operare mult mai contemporane și mai performante.

Așa, ca informație ciudată legată de Windows XP, vă spun că în acest moment singura instituție mai primește update-uri de securitate pentru Windows XP: armata americană, după ce a dat vreo 10 milioane de dolari.

Cu cât am avansat, tehnologia a devenit mai performantă și Windows XP mai ușor de suportat de sisteme. Astfel, a fost un sistem de operare care a rămas la moda pentru 15 ani, o viață de om aproape. Ce s-a întâmplat în trecut cu acest OS nu cred că se va mai repeta prea curând.

Windows XP

Windows XP

Nu cred că Microsoft va mai ține peste un deceniu vreun sistem de operare pe piață. Nu e așa profitabil mai ales dacă va rămâne blocată la vânzarea cheilor de licență. Se zvonește că ar trece în viitorul apropiat la vânzarea de subscripții lunare, abonamente lunare pentru aceste produse, cum se vând de altfel și produsele Microsoft Office, Adobe, Corel și așa mai departe.

Trecerea de la Windows XP la Windows 10 pentru unii s-a făcut brusc, pentru alții a fost o succesiune de evenimente ce au înglobat și alte sisteme de operare precum teribilul Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1. Windows 9 nu există, cei de la Microsoft l-au sărit din calcul. Cea mai interesantă variantă vine din tabăra niponă. Cică japonezii sunt foarte superstițioși, iar 9 este cifra cu ghinion în Japonia. Astfel, ar fi afectat destul de serios produsul în acea piață importantă pentru Microsoft. Nimeni nu ar fi cumpărat în Japonia Windows 9.

De la Windows Vista la Windows 10

Eu unul am trecut prin toate sisteme de operare până să ajung la Windows 10 și o să vă povestesc experiențele mele în cele ce urmează. Windows Vista a venit la mine după anul 2008, la ceva vreme de când a apărut și sincer să fiu, a fost cel mai prost sistem de operare pe care l-am folosit vreodată. L-am avut pe PC doar 2 ceasuri, după care am revenit la bătrânul Windows XP, care pe atunci avea doar 6 ani, numai bun de dus la grădiniță.

Windows Vista

Windows Vista

După ceva timp, a venit Windows 7 care aducea stabilitatea. Pot spune că am instalat acest sistem de operare la sute de persoane de atunci, chiar eu l-am avut pe PC până nu demult. Față de Windows XP, Windows 7 avea acel plus de grafică și funcționalitate. Mult mai puține erori, driverele erau instalate automat. Faptul că imediat după ce instalai sistemul de operare aveai internet, sunet și uneori chiar placă video, era ceva super încântător. În Windows XP trebuia instalat totul manual.

Windows 7

Windows 7

În urmă  cu un an am cumpărat o licență de Windows 8.1, sistem de operare pe care l-am considerat o bună bucată de vreme drept o glumă proastă. Aveam impresia că inginerii Microsoft au fost beți când au lansat acest Windows fără emblema specifică, și anume bara de start. Deși a fost catalogat drept un OS care se adresa în special dispozitivelor cu touchscreen, a fost vândut asemenea unui Windows normal.

De ce am cumpărat așa ceva deși știam foarte bine că-i o porcărie? Ei bine, am avut două motive:

  • Am prins o ofertă destul de interesantă la g2a.com, am plătit doar 88 de lei pentru o licență de Windows 8.1 Pro 32/64 biți.
  • Aflasem că Windows 10 se va acorda gratuit celor care dețin deja o licență Windows 7 sau Windows 8.1
Windows 8.1

Windows 8.1

Windows 10 a apărut anul trecut și sincer să fiu, a fost lansat în pripă. La momentul respectiv, l-am luat prin upgrade deoarece aveam o licență de Windows 8.1. Am fost dezamăgit pentru că se mișca destul de greoi și avea destul de multe buguri.

Erau probleme și cu driverele, ce să mai, nu l-am putut folosi. Am revenit o perioadă la Windows 7 și 8.1, iar de curând am instalat înapoi Windows 10 după ce au reușit să îl ofere și ca varianta pentru clean install, nu doar upgrade. Când faci upgrade rămân urmele vechiului sistem de operare, fapt ce va face calculatorul să se miște greoi, or să apară și problemele cu driverele sau programele pe care dorești să le rulezi, inevitabil.

Ei bine, da. Observ o îmbunătățire destul de mare de la ultima instalare de Windows 10. Acum sistemul este mult mai stabil, nu mai există acele incompatibilități, nu mai are lag. În cele ce urmează o să discutăm 3 aspecte destul de importante care-mi plac la Windows 10 comparativ cu vechile sisteme de operare, inclusiv Windows XP.

Windows 10

Windows 10

Lucruri pe care le apreciez la Windows 10

  1. Se instalează mult mai repede. Am reușit să îl instalez în doar 15 minute pe USB 2.0 și nu a trebuit de cât să modific ordinea de bootare și să dau NEXT NEXT NEXT. LA Windows XP te prindea noaptea până treceai de faza 1 care se desfășura în BIOS, apoi se făcea dimineață până ce treceau cele 39 de minte de foc din faza 2.
  2. TOATE driverele sunt instalate când procesul de instalare al sistemului de operare s-a finalizat, inclusiv video pentru că eu am o placă video Intel integrată. E un mare plus și un mare avantaj pentru că ai scăpat de Furcile Caudine prin care treci de obicei atunci când instalezi Windows-ul și ești nevoit să cauți driverele.
  3. Funcția de SEARCH este mult mai bună față de toate sistemele de operare Windows precedente. Practic, atunci când vreau să ajung la anumite setări, e suficient să tastez acolo cuvântul setării respective și îmi este adusă pe tavă, fără să mai fiu nevoit să răsfoiesc Control Panel.

Voi ce părere aveți despre aceste sisteme de operare? Despre XP, 7 sau Windows 10? Lăsați-mi scris în comentarii.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Lenovo ThinkPad T61
Lenovo ThinkPad T61 – Review

Astăzi vom discuta despre un nou laptop marca Lenovo. Am discutat în trecut despre Lenovo ThinkPad L512, așa că astăzi...

Închide