Windows Registry

Dacă ești utilizator de Windows probabil că te-ai întâlnit dese ori cu mesaje de eroare care te anunță că sunt probleme cu regiștrii. Dar ce este acest misterios Windows Registry și cum poate cauza acesta probleme calculatorului tău?

Chiar e nevoie să fie curățat prin intermediul anumitor utilitare precum TuneUp? Ei bine, acest Windows Registry este de fapt o bază de date pentru setări stocată pe hard disk. Mă refer atât la setările sistemului de operare Windows, cât și la setările celorlalte programe pe care le ai instalate în calculator.

Cu mult timp în urmă, Windows-ul și softurile se bazau pe fișiere de mici dimensiuni .ini pentru a stoca setări. Cei de la Microsoft au dezvoltat acest Registry ca o soluție robustă ce poate stoca într-un singur loc mult mai multe setări și prin intermediul căreia programele pot comunica între ele.

Pentru a vedea exact ce este Windows Registry, scrie regedit în utilitarul RUN sau search din Windows. Se va deschide utilitarul numit Registry Editor unde poți vedea foldere și mult numite registry keys ce conțin setările cu pricina. În ciuda atenționării Microsoft că modificarea acestor setări va produce instabilitate calculatorului tău, Windows Registry este una dintre cele mai simple metode prin care poți customiza Windows-ul atâta timp cât nu-ți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala.reg

La o simplă căutare pe net, veți putea găsi o tonă de setări pentru a customiza bara de start de exemplu, sau fonturile din CMD, meniul care apare când acționezi click dreapta, etc. Totuși, modificarea regiștrilor este de multe ori o măsură prin care poți repara problemele calculatorului. Multe fix-uri oferite de Microsoft aplică setări ce pot repara o defecțiune.

Deși Registry Editor îți permite să aplici anumite setări imposibil de realizat din meniuri, face imposibilă rularea programelor instalate pe un hard disk pe alt calculator. De asemenea, poate duce la coruperea datelor în sine. Chiar dacă setările manuale din regiștrii pot repara anumite programe, cum rămâne cu utilitarele de genul TuneUp care cică îți repară automat erorile de regiștrii și îți fac calculatorul mai rapid?

Ei bine, de cele mai multe ori programele de genul nu fac altceva de cât să elimine regiștri rămași de la programele dezinstalate din calculator care au rămas în Registry și nu fac absolut nimic. Așadar, erorile de regiștrii care să-ți încetinească calculatorul sunt destul de puține și scumpe la vedere. Totuși, dacă primești erori legate de regiștrii sau dacă ai calculatorul infectat cu malware ce te împiedecă să dezinstalezi anumite programe, un utilitar precum TuneUp nu ar fi o idee rea.

reg2

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
consola
PC vs Consolă – războiul în care nu specificațiile sunt cele care contează

Da, veșnica dilemă, veșnica controversă. Discuții care s-au născut în urmă cu mulți ani și nici în sfântă zi de...

Închide