Cum functioneaza vinilurile?

Probabil multor tineri sub 14 ani daca le arati un vinil habar nu au ce este sau cu ce se mananca si nu cred ca e vina lor. Vinilurile sunt un standard destul depasit al industriei muzicale, la care doar nostalgicii mai tin, alaturi de cei care doresc cea mai buna calitate a sunetului.

Vinilurile au aparut cu mult timp inaintea calculatoarelor si la prima impresie, aceste discuri par simple, fara sa aiba nimic scris pe ele asemenea unui CD/DVD. Totusi, daca o sa zgarii putin un vinil o sa vezi ca nu-i deloc asa…

Fonograf

Fonograf

Totul a inceput in 1877 cand Thomas Edison a inventat fonograful, un dispozitiv capabil atat sa inregistreze cat si sa redea sunete captand mici vibratii in ceara. Apoi, folosind un  ac capabil sa urmeze canalul creat de vibratie, alaturi de un mic amplificator destul de primitiv, putea reda sunetele…

Desi fonograful era considerat prea butucanos pentru o folosire de zi cu zi, 10 ani mai tarziu apare gramofonul bazat pe aceeasi tehnologie, care avea insa un motoras ce invartea un disc de 5 inch.

gramofon

Gramofon

Din pacate, aceste discuri nu aveau aceeasi calitate a discurilor de ceara si multi considerau gramofonul drept o jucarie. Totusi, cum au ajuns aceste discuri sa fie un simbol al muzicii contemporane? Ei bine, cu timpul au inceput sa apara discurile de 10 si 12 inch care erau mult mai calitative.

Cel care a adus aceste discuri de 10 si 12 inch a fost Eldridge R. Johnson si a intrat in razboi direct cu Edison pentru suprematia duratei de playback. Acest razboi intre Johnson si Edison a dus la aparitia discurilor din material plastic.

Discurile din plastic erau mult mai solide si au evoluat destul de rapid in LP (Long Play) prin anii 1940. A durat destul de mult pentru a se ajunge in acest punct din cauza factorilor externi, insa intr-un final s-a ajuns la 22 de minute de sunet pe o singura parte…

Aceste viniluri au si dezavantaje. Desi erau mai solide si mai durabile de cat discurile din ceara, se degradau incet dar sigur de fiecare data cand erau folosite, sa nu mai zicem de faptul ca in acele vremuri erai nevoit sa dai la manivela pentru a roti motorul.

Cu timpul, aceste motoare mecanice au fost inlocuite cu cele electrice. Acul a inceput sa transforme vibratia in impulsuri electrice si palnia uriasa folosita de gramofon pentru a amplifica sunetul a fost inlocuita de boxe.

vinil

Aceste imbunatatiri au adus vinilurile intr-o era ceva mai moderna, ajutandu-le sa supravietuiasca pana in prezent cand sunt inca produse.

Daca va intrebati de ce sunt inca produse atata timp cat avem medii digitale peste tot in jur, trebuie sa stiti ca sunetul de pe vinil este mult mai calitativ, mult mai pur, de la viniluri pur si simplu nu obosesti daca le asculti ore in sir cum se intampla din cauza muzicii digitale.

De asemenea, vinilurile sunt si foarte ieftin de produs, fiind inca preferate de multi artisti.  De asemenea, probabil ati observat ca multi DJ moderni prefera sa mixeze viniluri…

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
banda magnetica
Ai crede daca ti-as spune ca inca se mai stocheaza date pe casete? Despre banda magnetica

Cu siguranta cei care v-ati nascut in anii 80, chiar 90 ati luat contact cu acele casete audio pe care...

Închide