Ce este File System?

Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat măcar o dată cum reușește calculatorul să țină minte unde pui tu anumite fișiere pe partiția C sau D sau pe hardul extern conectat la PC, sau pe un stick de memorie sau pe un card de memorie sau chiar sistemul de operare?

Ei bine, magia se petrece din cauza așa ziselor file systems, niște sisteme inteligente de organizare a fișierelor fără de care calculatoarele, telefoanele, orice dispozitiv ce conține un sistem de operare instalat ar deveni haotic în ceea ce privește depozitarea și accesarea fișierelor pe un hard disk.

Cum ar fi pur și simplu ca PC-ul să uite unde ai salvat documentele importante, unde ți-ai pus muzica ori unde ai salvat jocurile pe care te-ai chinuit din greu să le termini? Ei bine, calculatoarele folosesc aceste file systems asemenea unui dulap de bucătărie în care stau frumos așezate farfuriile una peste cealaltă.

Cum funcționează file systems?

Indiferent că discutăm despre un hard disk mecanic, un ssd, un stick de memorie, file system întotdeauna va împărți mediul de stocare în bucățele mici mici. Ei bine, în aceste bucățele de memorie, file system depozitează diverse tipuri de fișiere și astfel reține ce și mai ales unde scrie fiecare informație în parte. Probabil asemănător cu ce ați văzut la fragmentare acele bucățele în care file system împarte mediul de stocare.

Tipuri de file systems

FAT – File Allocation Table. Este unul dintre cele mai vechi file systems, folosit ani buni până la apariția Windows XP. Cum funcționează FAT? Ei bine, împarte discul în mai multe clustere. Fiecare cluster primește un număr de identificare unic. Apoi, tabele (baze de date) sunt folosite pentru a reține ce fel de informație conține fiecare cluster. Ei bine, cu timpul mediul de stocare a devenit din ce în ce mai mare iar FAT a început să sughită. Nu mai făcea față. Din moment ce nu putea umple complet clusterele, rămânea foarte mult spațiu liber neutilizat pe hard disk, ceea ce era foarte ineficient. Problema are și un termen în engleză – SLACK. De asemenea, FAT suportă partiții de maxim 2 GB.

FAT32 – apare o dată cu Windows 98 a fost o îmbunătățire a FAT, dar tot erau probleme cu partițiile mai mari de 2 TB. Evident, în ziua de azi aceste partiții de 2 TB sunt chiar mici. Pentru a depăși aceste limitări, începând cu Windows XP, apare un file system nou numit NTFS.

NTFS – New Technology File System. NTFS folosește niște trucuri pentru a folosi spațiul liber mult mai eficient de cât FAT sau FAT32. A rezolvat și problema partiției maxime, suportă partiții de sute de TB. Este un file system foarte ok pentru vremurile noastre, când avem de-a face cu fișiere de dimensiuni astronomice (de exemplu fișierele video 4K). NTFS vine și cu o serie de funcții noi față de cele discutate până acum, precum:

  • Protecție pentru pierderea datelor în momentul în care PC-ul se blochează
  • Compresie a fișierelor „de la sine”
  • Securitate mult îmbunătățită: suport pentru criptarea nativă a datelor

Ei bine, aceste funcții au făcut ca NTFS să fie un file system monopol pentru calculatoarele ce rulează Windows în ziua de azi. Cu toate acestea, chiar dacă NTFS este masiv ca răspândire, FAT nu a dispărut complet din peisaj. La ce se mai folosește FAT32? Stick-urile de memorie încă folosesc acest file system pentru a menține compatibilitatea cu vechile versiuni de Windows sau cu Linux.

NTFS

EXFAT – EXFAT este un file system proiectat special pentru carduri de memorie și stick-uri USB de capacitate uriașă. Ce înseamnă capacitate uriașă? Ei bine, 512 GB de exemplu… De ce există acest EXFAT? Păi pentru că aceste carduri de memorie nu necesită funcțiile NTFS, au nevoie doar de un file system care să le permită lucrul cu fișiere foarte mari. Camerele video digitale pot de exemplu să folosească aceste carduri de 512 GB pentru a înregistra 4K. Ca să schimbi acel file system pe un stick de memorie sau pe un card, e destul de simplu, vedeți imaginea de mai jos. Schimbarea se face în timpul formatării. Nu știu de ce ai avea nevoie dar există posibilitatea… Probabil la asemenea dimensiuni găsești întrebuințări destul de bizare pentru un stick de 256 GB.file system

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
calculatoarele pe socket 775
Mai merită cumpărate calculatoarele pe socket 775 în 2016?

Evident, în momentul în care discutăm despre achiziția de calculatoare pe socket 775 discutăm doar despre piața de second hand....

Închide