Cum alegi un UPS?

Din păcate, civilizația nu a atins un nivel atât de ridicat încât să poată elimina complet pana de curent. Dacă discutăm despre România, această problemă este destul de serioasă întrucât atunci când îți e lumea mai dragă, te trezești pe întuneric. Cred că nimic nu e mai enervant de cât să lucrezi la ceva important la calculator și să se ia curentul. Eu unul am pățit chestia asta de câteva ori și am luat o decizie destul de importantă: am cumpărat un UPS.

UPS – Uninterruptible Power Supply sau pe românește sursă de curent neîntrerupt. Acest echipament îți poate furniza suficientă energie în momentul în care se ia curentul astfel încât să reușești să-și salvezi datele importante și astfel să nu pierzi nimic. Funcționează pe bază de baterii și are mai multe funcții, nu doar aceea de a-ți salva de la dezastru lucrarea pe care o scriai de 2 ceasuri. Un UPS protejează și sistemul de operare din PC, care din cauza întreruperii bruște poate uita calea de bootare. PS: De-asta toată lumea recomandă să oprești PC-ul din START – Shut Down…

Deși există foarte multe modele diferite de UPS-uri cu utilități diferite, toate funcționează cam pe același principiu: bagi UPS-ul în priză, apoi din UPS alimentezi tot ce dorești să protejezi, monitor, calculator, sever, etc. UPS-ul are atât o protecție la scurt circuit cât și o baterie cu ajutorul căreia reușește să țină pornite echipamentele la care este conectat suficient cât să evite un dezastru. Nu cumva să credeți că acel mic UPS va reuși să vă țină calculatorul pornit ore în șir, nici vorbă.ups

Din moment ce există pe piață UPS-uri din cele mai diferite, cu funcții simple sau avansate, care îți pot ține PC-ul pornit pe durate diferite de timp, cum facă să alegi varianta care ți se potrivește? Ei bine, pe tine tot ce te interesează este puterea maximă pe care acel UPS o poate furniza. Știu că sună complicat, nu are legătură sursa de la calculator cu capacitatea UPS-ului și chestii de-astea.

Ceea ce-i și mai confuz este faptul că puterea UPS-ului este dată în Volți-Amperi, VA, nu în WATT cum suntem noi obișnuiți. În lumea UPS-urilor VA nu este egal cu Watt-ul pentru că apare rezistența existentă în încărcătura electronică. Așadar, dacă vrei să cumperi un UPS care să facă față, trebuie să cumperi unul cu 50-75% mai mulți VA de cât poți tu aduna la socoteală în materie de sursă PC, monitor, și ce alte minuni mai vrei să conectezi la el.

Ce sunt UPS-urile Line-Interactive?

Aceste UPS-uri au transformatoare speciale în componență care protejează de scurt circuit sau de căderile de tensiune. Acestea sunt cele mai necesare în România, unde nu numai că se ia curentul ca la nebuni, dar nici calitatea acestuia nu este una bună.

De asemenea, fii atent la ce fel de soft, program au aceste UPS-uri. Multe dintre acestea îți vor permite să le conectezi șa PC prin intermediul unui port USB. Aceste softuri te vor ține la curent cu starea bateriilor și cu durata de timp cât UPS-ul va ține pornită șandramaua, unele îți vor închide singure calculatorul corect pe măsură ce bateriile or să se consume. De asemenea, există softuri ale UPS-urilor care îți vor salva singure ce ai nesalvat în aplicațiile pornite în cazul în care lași PC-ul pornit și pleci creanga prin alte părți.

Așadar, atunci când vrei să cumperi un UPS, ține cont de aceste 3 aspecte: rezistența, minutele trecute pe cutie de producător și bineînțeles nebuniile pe care le vei conecta la acel UPS, căci dacă producătorul spune 10 minute pentru un anumit număr de watti și tu tragi din acel UPS cu 50% mai mult, clar nu vei avea parte de cele 10 minute.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Care sunt cele mai des întâlnite defecte ale monitoarelor?

Cred că mulți dintre cei care au cumpărat monitoare la viața lor au observat faptul că există o mare posibilitate...

Închide