Cum interpretăm specificațiile producătorului pentru un SSD

Cred că orice pasionat de tech este disperat după specificații. De cele mai multe ori, cifrele mari sunt semn bun dar nu întotdeauna. În cele ce urmează vom discuta despre cum poți interpreta specificațiile producătorilor de SSD-uri astfel încât să cumperi exact ce-ți trebuie pentru că de multe ori vedem prin magazinele online cifre astronomice de genul 540 MB/S pentru scris și 540 MB/S pentru citit în cazul acestor dispozitive, însă performanța reală este departe de acești sute de MB/s.

SSD-urile sunt foarte la modă chiar dacă momentan prețul/GB în cazul lor nu este unul tocmai mic. Cu banii cu care cumperi un SSD de 120 GB poți de exemplu să cumperi un HDD de 1 TB, însă acel HDD de 1 TB nu-ți va aduce viteza acelui micuț SSD. Cei care fac aceste achiziții acceptă compromisul spațiului de stocare mai mic și vor pur și simplu să se bucure de un calculator care răspunde mult mai bine la comenzi, care pornește programele într-o clipită.

Da, un SSD este cea mai bună cale pentru a învia din morți un calculator cu un picior în groapă, ce riscă să fie depășit de tehnologia tot mai modernă care apare zilnic în societate. Totuși, de ce producătorii și cei care vând SSD-uri se bat în piept cu sutele de MB/S? Căci necodată nu vei vedea asemenea performanță dintr-un SSD de cât dacă lucrezi cu fișiere foarte mari. Așadar, cât de relevant este să afișezi asemenea cifre din moment ce utilizatorul obișnuit care cumpără acel SSD va lucra mereu cu fișiere mărunte : poze, muzică, sistemul de operare în sine, care nu vor prinde 540MB/S în vecii vecilor nici dacă le tragi cu tunul din partiția C în partiția D.

ssd

După ce te poți lua atunci când cumperi un SSD dacă nu după acei 540MB/S?

Ei bine, să cumperi un SSD nu e așa de simplu ca și cum ai cumpăra o placă video. Pentru placa video găsești informații pe internet legate de FPS-urile în jocul ce te interesează pe tine. Pentru SSD, e destul de dificil să găsești informații ușor de descifrat pentru că atât datele oferite de producător cât și cele venite din benchmarck-uri sunt destul de ciudate, nu pot fi interpretate de oricine pentru că fiecare persoană folosește calculatorul pentru lucruri diferite. Ei bine, haideți să deslușim misterul.

Cred că v-ați dat seama de faptul că specificațiile trâmbițate de producătorii de SSD-uri nu sunt atât de relevante într-un scenariu real, pentru un utilizator normal. Producătorul vorbește despre SEQUENTIAL READ/WRITE SPEED, adică despre viteza de scriere și citire a unui fișier de dimensiuni MARI.

ssd1

După cum spuneam mai sus, dacă nu lucrezi cu fișiere foarte mari, producție foto-video sau chestii de genul, nu vei atinge niciodată aceste viteze de peste 500 MB/s.

Ceea ce contează cel mai mult pentru un utilizator normal în specificațiile unui SSD este performanța 4K. Aceste cifre sunt mult mai aproape de adevăr, întrucât performanța 4K măsoară vitezele pe care fișierele mici le prind atât pentru scriere cât și pentru citire, situate în locuri diferite de pe SSD.

ssd2

De asemenea, performanța poate să fie exprimată în IOPS, nu în MB/s. Ce înseamnă IOPS? Ei bine, Input Output Per Second. Este modul de a testa performanța unui SSD în luptă cu accesările pentru a scrie/citi informație. E o idee destul de bună să te uiți și la acest IOPS al SSD-urilor dacă ai de gând să îl folosești pentru mai mult de Microsoft Word și jocuri Miniclip.

IOPS

Trebuie să te interesezi și de faptul dacă testele de scriere/citire au fost făcute cu date comprimate sau necomprimate. De obicei, rezultatele cu date comprimate sunt mai importante pentru că SSD-urile comprimă cele mai uzuale tipuri de fișiere: JPEG, PDF, DOC, etc, pentru a stopa uzura și pentru a spori performanțele. Datele necomprimate sunt de asemenea existente în viețile noastre: muzică, filme, etc. Deci, dacă lucrul cu fișiere comprimate este ceea ce faci de obicei, ai putea să cauți pe net teste ale SSD-urilor cu asemenea fișiere doar.

 Longevitatea SSD-urilor

Longevitatea este de asemenea unul dintre factorii importanți ai unui SSD. Chiar dacă nu are părți mecanice în componență asemenea unui HDD, SSD-ul are un anumit ciclu de scrieri. Chiar dacă SSD-urile moderne suportă sute de TB de scriere, e un aspect destul de important de luat în seamă dacă vrei să folosești așa ceva ani de zile. Performanța de asemenea va scădea pe parcurs ce memoria se va uza. Există site-uri precum techreport.com care efectiv testează câte cicluri de scriere suportă SSD-urile moderne.

Sper ca aceste gânduri să vă fie de ajutor și în cazul în care faceți achiziția, să vă bucurați de ea. Nu uitați că deși un SSD poate să învie un PC mai bătrân, nu va face minuni… Nu vei putea să te joci CS GO pe acel Pentium 4 cu placă video integrată chiar dacă ai SSD…

3 Comments

  1. adochitei ciprian 19/05/2016
  2. Daniel 20/05/2016
    • Alex Ciocan 28/05/2016

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
file system
Ce este File System?

Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat măcar o dată cum reușește calculatorul să țină minte unde pui tu anumite fișiere...

Închide