De ce au devenit CD-urile si DVD-urile depasite

Probabil multi dintre voi nu au mai bagat un CD sau un DVD in unitatea optica de ani de zile. Eu unul, cred ca am cel putin 5 ani de cand lucrez numai cu stickuri de memorie. Sincer sa fiu, nici macar marii producatori de laptopuri nu mai ofera unitati optice in ultimele modele punand umarul destul de serios la declinul standardului CD-DVD.

Ganditi-va de exemplu la Apple, care n-a mai pus unitate optica in MacBook de ani de zile. Pe langa cei de la Apple, producatorii ce scot pe piata laptopuri de mici dimensiuni respectiv 12, 13.3, 14 inch, evita sa foloseasca aceste unitati optice tocmai in ideea de extra mobilitate, dimensiuni mai mici si tehnologie mai puternica datorita spatiului gol pe care-l pot folosi. Dar cum a devenit un standard atat de popular dintr-o data atat de inutil?

In anii 80, cel mai popular instrument pentru a asculta muzica era casetofonul. Discutam despre o tehnologie analogica prin care nu se putea copia o caseta fara sa se piarda calitatea. De asemenea, acele casete aveau oricum o calitate a sunetului mediocra din start, trebuia sa le derulezi manual si dupa cateva zeci de ore ascultate, banda se incurca in casetofon si erai nevoit sa salvezi situatia apeland la foarfeca.

CD-urile au schimbat la 180 de grade standardul de calitate pe care casetele muzicale il aveau in acele vremuri, permitand studiourilor de inregistrari sa aduca in casele oamenilor o calitate mult mai buna a sunetului, dar si sa copieze mai simplu datele. De asemena, datorita faptului ca erau ieftine si aveau o capacitate uriasa, au avut un impact teribil si in lumea calculatoarelor.

In momentul in care a aparut CD-RW, CD-urile au devenit un mediu de baza in ceea ce priveste backup. Pe un CD se putea scrie de 500 de ori mai multa informatie de cat pe o discheta Floppy de 1.44 MB.

Mai tarziu s-a trecut de la razele infrarosii ale unitatilor CD la fasciculul laser al unitatilor DVD, apoi au inceput sa apara metode tot mai ingenioasa de a stoca mai multa informatie pe acceasi suprafata, punctul culminant fiind detinut de Blu-ray, discuri la fel de mari ca dimensiune ca un CD pe care insa se pot stoca 100 GB de date.

cd-dvd-hdvd-bluray

Care este motivul pentru care unitatile CD/DVD au devenit depasite?

Poate oare “lenea” sa fie motivul principal pentru care am cam renuntat la CD-uri si DVD-uri? Ei bine, e destul de posibil. Comoditatea ne impiedica sa ne dam jos de pe canapea pana la borseta cu CD-uri si DVD-uri, sa alegem de acolo un film pe care sa il punem in DVD Player.

Adevaratul motiv pentru care aceste medii de stocare au devenit depasite il reprezinta faptul ca se pot deteriora destul de simplu, la fel ca batranele Floppy. Umezeala din aer poate sa intre sub stratul de metal care contine datele si sa cauzeze o reactie care distruge discul. De asemenea, unitatile CD-RW si DVD-RW se cam strica. Nu cred ca exista om care sa fi cumparat in trecut un DVD-RW sau un PC care sa aiba deja DVD-RW si sa nu aiba probleme cu el dupa o perioada de vreme. Daca te gandesti logic, e normal sa se intample asa. Asemenea hard disk-urilor, unitatile optice au o sumedenie de parti mobile in interior, din plastic, ce pot ceda destul de usor comparativ cu SSD-urile si stickurile de memorie care nu contin nimic mobil in interior, sunt niste simple cipuri.

Chiar daca nu ti se strica unitatea optica, in momentul de fata, absolut toate mediile de stocare existente la nivel de 2015 sunt mai rapide de cat DVD-Rom-urile. Pana si internetul a ajuns din urma viteza de scriere si de citire a acestor medii de stocare antice.

Si totusi care este motivul pentru care inca exista CD-uri si DVD-uri printre noi?

Ei bine, aceste standarde nu au disparut complet din cauza faptului ca sunt inca folositoare in anumite situatii, ca de exemplu in industria consolelor pentru jocuri. Cei care cumpara DVD-uri cu jocuri pentru Xbox sau PlayStation pot sa faca schimb dupa ce se plictisesc de ele. De asemenea, sa vinzi content pe un CD, DVD e mult mai ieftin de cat sa vinzi content pe un stick de memorie sau pe un card de memorie. Daca luam in calcul si standardul Blu-ray, trebuie sa amintim faptul ca acea calitate stocata pe un Blu-ray nu poate fi redata nici macar pe internet. In acest moment, nu prea exista o conexiune la internet capabila sa suporte calitate Blu-ray.

Acestea fiind spuse, eu unul cred ca va mai trece putina apa pe Dunare pana cand se va renunta de tot la unitatile optice. Probabil se va renunta in momentul in care va veni o solutie care sa rezolve toate problemele celor care depind inca de DVD-uri sau Blu-ray, exact cum s-a intamplat in momentul in care CD-urile au preluat suprematia de la batranele discuri Floppy.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce stii despre Youtube? Iata cum functioneaza si cum a luat nastere

Cei mai in varsta cu siguranta isi aduc aminte de vremurile in care a privi un clip pe net insemna...

Închide