Despre partițiile hard diskului

Cu mult timp în urmă era destul de „obligatoriu” să-ți partiționezi sau să-ți împarți hard disk-ul pentru o mai bună gestionare a fișierelor, mai ales pe vremea lui Windows 95, când din cauza unui file system primitiv te trezeai cu 12 partiții separate. Da, era o bătaie de cap destul de mare. În ziua de azi, chiar dacă toți folosim același Windows mai evoluat, avem un file system NTFS mult mai serios.

Partiționarea nu mai este necesară, dar poate fi o unealtă destul de folositoare uneori. Dar ce este mai exact partiționarea și de ce este încă relevantă din moment ce putem depozita toate fișierele pe un HDD de 8 TB simplu și ușor?

Ce este partiționarea?

Prin partiționare, împarți un HDD/SSD fizic în mai multe LOGICAL DRIVES sau VOLUMES.  Da, este ceva virtual care nu se poate traduce mot a mot din engleză, dar cred că știm cu toții despre ce este vorba, nu? Sistemul de operare va trata aceste partiții ca pe HDD-uri fizice diferite. Fiecare partiție are o literă asociată și poate fi formatată cu un file system diferit fără să fie afectate celelalte partiții.

part

Partiții Windows

Dacă ai un singur HDD în PC, partiționarea îți oferă o serie de avantaje destul de interesante precum:

  • Poți seta o partiție ascunsă fără o literă anume asociată astfel încât nimeni să nu-și poată băga nasul unde nu-i fierbe oala.
  • Poți folosi o partiție pentru recovery astfel încât să poți restaura sistemul de operare în momentul în care se defectează.
  • Poți să instalezi mai multe sisteme de operare în același timp, precum Windows 10 și Ubuntu.
  • Poți proteja datele importante punându-le pe o partiție separată de pe hard disk. În cazul în care sistemul de operare devine corupt sau virusat, reinstalarea lui nu va afecta datele de pe cealaltă partiție.
  • Poți crea o partiție nouă pe un hard disk vechi care să mărească viteza de reacție a calculatorului. Fiind prima partiție de pe HDD, va fi mai rapid accesată față de una situată la marginea exterioară a HDD-ului.

Cum poți partiționa un HDD

dm

Utilitarul Disk Management din Windows

Principala metodă folosită de majoritatea oamenilor este în momentul instalării sistemului de operare Windows, când poți alege numărul și dimensiunea partițiilor. Din Windows poți de asemenea folosi utilitarul gratuit Disk Management pentru a crea și redimensiona partiții sau opta pentru un soft mult mai avansat asemenea Paragon Partition Manager.

Care sunt dezavantajele partiționării

  • Din cauza file system, după partiționare te trezești cu mult mai puțin spațiu disponibil. De exemplu după partiționarea unui HDD de 500 GB vei avea de fapt doar 460 GB disponibili.
  • Trebuie să schimbi setările din Windows astfel încât să stocheze automat documentele, pozele, filmele, într-un alt loc față de cel cu care este obișnuit în partiția C. Asta dacă te deranjează mutarea lor manuală.
  • Nu poți muta programele odată instalate pe o partiție pe o altă partiție.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
GDDR5X
Ce este memoria GDDR5X

Acesta este un articol pentru împătimiții de jocuri pe calculator. NVIDIA a introdus de curând un nou tip de VRAM...

Închide