De ce sa alegi un laptop second hand

Daca pana acum nu erai hotarat in privinta unei achizitii de laptop second hand iata cateva argumente PRO

Laptopul in anul 2015 a inceput sa ocupe o pondere tot mai mare in preferintele romanilor atunci cand au nevoie de un calculator personal. Adeptii unei unitati desktop second hand sau chiar noua au ramas destul de putini comparativ cu cei care prefera laptopurile. Intr-un fel e destul de normal sa se intample asta pentru ca un laptop este mult mai usor de transportat. Sa nu uitam ca romanii in fiecare saptamana pleaca “la tara”, au copii care pleaca pe la facultati, au joburi care-i tin in permanenta pe drumuri si asa mai departe. Cred ca iese in evidenta destul de bine nevoia de mobilitate, nevoie pe care un laptop o satisface cu brio indiferent ca discutam despre un laptop nou sau un laptop second hand.

Care sunt avantajele dar si dezavantajele unui laptop? Haideti sa vedem cel mai mare avantaj si cel mai mare dezavantaj ale unui laptop

Cel mai mare avantaj pe care un laptop il are il reprezinta mobilitatea. Nu esti legat de cabluri si fire asemenea unui desktop. Singurul cablu care te mai tine cate-o data legat de priza este cel de alimentare. Laptopul are baterie ce trebuie incarcata. Bateria unui laptop nou tine undeva la maxim 3 ore de utilizate medie iar cea a unui laptop second hand tine undeva la doua ore. Daca ai bafta si cumperi un laptop second hand, poti sa nimeri unul a carui baterie nu a fost folosita niciodata.

Drept dezavantaj princpal, putem aminti aici pretul/performanta mult mai ridicat comparativ cu o unitate desktop. Adica, un laptop de 3000 de lei va fi mult mai slab de cat un desktop de 3000 de lei din punct de vedere al performantei. Laptopul este pana la urma un compromis 100% pentru mobilitate. Renunti la performanta pentru a primi niste piese foarte mici, inghesuite intr-o carcasa pe care o poti plimba dupa tine oriunde in lume.

Dupa ce am vazut avantajele si dezavantajele principale pentru un laptop, haideti sa vedem daca se merita sa cumperi un laptop second hand

Din punctul meu de vedere, exista un singur motiv, sau hai doua, sa cumperi un laptop nou si cel putin vreo sapte motive sa cumperi unul second hand. Daca esti un gamer inrait ce are nevoie ca de aer de mobilitatea unui laptop, cu siguranta nu vei avea o problema in a plati 6000 de lei pentru un laptop gaming nou, de ultima generatie, care sa fie futureproof vre-un an si sa-ti asigure posibilitatea de a rula la rezolutie maxima ultimele aparitii in materie de jocuri PC. Am mai putea aminti aici si pe cei care au nevoie de stabilitatea unui MacBook dar si de performanta acestuia, designeri, DJ, oameni care lucreaza pe bani foarte multi si isi permit sa dea 2000 de dolari pe un laptop.

7 motive pentru care trebuie sa cumperi un laptop second hand

  1. Cumperi exact cat ai nevoie pe moment. Am spus de multe ori faptul ca produsele second hand sunt niste produse ale oamenilor inteligenti care nu sunt dispusi sa iroseasca banii doar pentru a avea un obiect nou. De ce sa dea mai mult de cat necesar? Astfel, daca ai nevoie de un laptop second hand pentru office, cu maxim 700 de lei ai scapat mai mult de cat onorabil. Ce rost are sa dai 2000 de lei daca tu ai nevoie de un laptop destul de basic?
  2. Daca o sa intrii in orice magazin online sau offline, o sa observati ca laptopurile ce pot fi folosite la ceva multimedia mai intens, mai pretentios, se invart undeva pe la 2000 – 2500 de lei. De ce sa dai 2500 de lei pe un laptop nou cand poti sa cumperi un laptop second hand cu 1000 de lei care face acelasi lucru? Ganditi-va ca un laptop second hand care costa 1000 de lei este cu siguranta ceva i5 cel putin generatia a 2-a, ceea ce nu-i rau deloc din punct de vedere al performantei.
  3. Tehnologia se devalorizeaza exact cu viteza cu care avanseaza. Daca alegi un laptop second hand vei pierde mult mai putini bani pe axa timpului de cat daca cumperi unul nou. De exemplu daca astazi cumperi un laptop cu 3000 de lei nou si vrei peste 1 an sa il vinzi, nu vei lua mai mult de 800 poate 1000 de lei pe el. In schimb, un laptop second hand care costa 1000 de lei il vei vinde peste un an cu 600. Din start, pierzi 400 de lei in loc de 2000.
  4. Daca esti genul de utilizator care stai mereu pe Facebook si asculti muzica pe Youtube, eventual mai vezi cate un film din cand in cand, clar ai nevoie de un laptop second hand. Nu are rost sa dai 1800 de lei pe un laptop nou atata timp cat poti cumpara un laptop second hand cu 700 de lei ce poate tine piept Facebook si Youtube cu brio. Foarte multi romani aleg sa cumpere laptopuri noi si din pacate nu au nevoie de asa ceva, sunt bani multi aruncati pe fereastra. Dupa cum spuneam intr-un articol precedent, investitia in tehnologie este cea mai proasta alegere.
  5. Sa zicem totusi ca esti genul care vrea si putina perfomanta, insa nu are 2500 de lei sa cumpere un i5 din magazin. E clar ca se va orienta catre un laptop second hand poate cu 2 generatii Intel mai batran, insa pe care da 1000 de lei, ca atata are bugetul. Faceti o mica comparatie intre ce poti cumpara cu 1000 de lei din magazin si ce poti cumpara cu 1000 de lei second hand. Pai va spun eu, un laptop nou care costa 1000 de lei o sa aiba probabil ceva procesor AMD de 1 Ghz sau in cel mai bun caz 1.3Ghz, ori poate vre-un Celeron Single Core. Pai se compara cu un dual core i5 chiar daca i5-ul este putin mai in varsta? Eu nu cred.
  6. Multi se feresc sa cumpere produse second hand pentru ca de multe ori nu se ofera garantie. Ei bine, daca alegi sa cumperi un laptop second hand dintr-un magazin de specialitate precum ro, ti se va oferi o garantie de 12 luni pentru produsele second hand si 36 de luni pentru produsele refurbished. Eu zic ca e destul de bine comparativ cu ce cumperi de pe olx.ro, nu? Unde nici nu ai garantia ca produsul va fii functional. Si cati n-au comandat laptopuri si au primit in schimb pietre sau cartofi, nu mai povestesc.
  7. Daca esti stramtorat insa ai nevoie ca de aer de un laptop, sa zicem ca lucrezi de acasa si a crapat vechiul laptop, cu siguranta poti cumpara ceva destul de ok pe la 400 – 500 de lei second hand. Pentru office si e-mail eu zic ca scapi destul de ieftin cu 500. Daca ai avut laptop inainte clar nu vei cumpara un desktop, ca nu ai monitor, nu ai tastatura, cabluri, etc.

Un laptop second hand ramane optiunea omului rational, care gandeste si stie exact cat sa plateasca pentru a-si duce la indeplinire sarcinile fie de serviciu fie taskurile de zi cu zi. Chiar nu are rost sa platesti niste bani pentru o tehnologie capabila sa iti satisfaca cerintele si pe care o poti cumpara cu 70% mai ieftin, nu? Alege un laptop second hand si fa-ti treaba cu el. Povesteam in articolul trecut faptul ca mandria si fala sunt destul de costisitoare, asa ca trebuie sa optati intotdeauna pentru solutiile cele mai ieftine care va duc la indeplinite taskurile atunci cand discutam despre tehnologie.

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
De ce sa alegi o unitate desktop second hand

Este o unitate desktop second hand o investite buna atat pentru home cat si pentru business? Ideea de second hand...

Închide