Hard disk-urile hibride – SSHD

sshdAtâta timp cât lumea calculatoarelor este stăpânită de conceptul preț/performanță, producătorii de tehnologie vor încerca întotdeauna să inoveze și să aducă la realitate performanță înaltă la prețuri cât mai accesibile.

Ei bine, stocarea datelor în ziua de azi te poate duce în colțuri diametral opuse în funcție de necesitate. Există hard disk-uri mecanice care-ți oferă spațiu de stocare foarte mare dar viteze mici, există SSD-uri care pentru aceiași bani îți oferă spațiu de stocare de 10 ori mai mic dar viteze de asemenea mult mai mari față de un hard disk mecanic.

În ciuda faptului că în carcasa unui calculator pot încape ambele, fiind folosite de regulă SSD-ul pentru sistemul de operare ca partiție C și hard disk-ul mecanic pentru stocarea datelor ca partiție D, ce faci atunci când ai un laptop? Într-un laptop există loc pentru un singur hard disk/SSD.

SSHD – Solid-State Hybrid Drive

Ei bine, pentru cei care nu există soluția ambelor variante, există aceste SSHD. Ce sunt? Sunt o combinație dintre un hard disk mecanic și SSD. Ca și dimensiune, nu diferă cu nimic față de hard disk-urile normale de 2.5 sau 3.5 inci, însă în interior au un singur controller care se ocupă atât de memoria flash cât și de cea mecanică.

În sistemul de operare, SSHD apare drept un singur hard disk. Firmware-ul este cel responsabil de alegerea fișierelor stocate în memoria flash și cele stocate pe hard disk-ul mecanic. Cu timpul, SSHD-ul învață care sunt fișierele folosite cel mai des și le va pune în memoria flash fără ca tu, utilizator să faci nimic.

Limitările unui SSHD

  • Capacitatea Flash este destul de mică. De exemplu un SSHD de 1 TB are cam 32 GB memorie flash, ceea ce e destul de puțin.
  • Vitezele nu sunt cele ale unui SSD pur sânge pentru că un SSHD are nevoie de timp pentru a memora care sunt fișierele cele mai des utilizate. La început vor fi la fel de rapide ca un hard disk mecanic și din păcate nu poți schimba manual chestia asta. Nu poți lua efectiv fișierele care te interesează și pune pe memoria flash.

Avantajele unui SSHD

  • Prețul mult mai mic față de un SSD clasic
  • Ai parte de un boost de performanță și scapi de eventuale bătăi de cap în cazul în care nu te pricepi să instalezi un SSD și un HDD în același sistem.

Dacă ai nevoie de o soluție ieftină și ușor de instalat care să-ți aducă un plus de performanță nu ar trebui să scoți din calcul acest SSHD

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
pierde datele
Se pot pierde datele de pe HDD, SSD, DVD, odată cu trecerea timpului?

Cred că mulți dintre voi v-ați întrebat măcar o dată dacă datele electronice stocate pe diferite medii precum HDD, SSD,...

Închide