Istoria iPhone (pe scurt)

In ziua de azi, avem o sumedenie de smartphone-uri dintre care sa alegem, insa nici unul nu iese in evidenta atat de bine ca iPhone-ul. Dar parca pana mai ieri telefoanele cu clapeta dominau piata telefoniei mobile, nu? Ei bine, nu. Au trecut mai bine de 10 ani de la acel moment iar intre timp smartphone-ul lui Steve Jobs a evoluat destul de frumos si a reusit sa iasa in evidenta fata de celelalte telefoane mobile de pe piata. Asadar, sa facem o scurta incursiune in istoria acestui smartphone atat de emblematic pentru zilele noastre…

Primul iPhone (1st Generation) a fost lansat in anul 2007 de AT&T (SUA), costa 500 de dolari si avea o memorie de 4 Gb. Acest prim model avea sa intoarca cu fundul in sus intreaga industrie a telefoniei mobile. Pentru prima data exista un telefon pe care il controlai in totalitate prin touchscreen, fara butoane fizice. Era ceva WOW atata timp cat majoritatea smartphone-urilor vremii aveau tastatura QWERTY – Blackberty de exemplu. De asemenea, a fost primul dispozitiv cu functia MULTITOUCH – capacitatea touchscreenului de a capta semnalul venit din mai multe puncte in acelasi timp. Mai trebuie sa amintim faptul ca Safari, browserul existent pe acest smartphone al celor de la Apple a fost primul din lume care putea accesa pagini web desktop desi era instalat pe un dispozitiv mobil. La acea vreme, telefoanele mobile puteau accesa doar pagini special construite pentru mobil.

iPhone 3G a fost lansat doar un an mai tarziu, in 2008 si a adus in prim plan internetul 3G si preturile de nici 200 de dolari pentru iPhone-urile cumparate la abonament.

iPhone 3Gs a aparut in 2009 cu un upgrade semnificativ de performanta, primul iPhone disponibil in varianta de 32 GB

iPhone 4 a urmat un an mai tarziu, aducand o calitate de constructie mult superioara din sticla si aluminiu in loc de plastice si display-ul RETINA. Cred ca de aici a pornit si mania cu selfie, iPhone 4 a fost primul din serie cu camera frontala.

iPhone 4s a venit cu un boost de performanta (s vine de la speed – viteza), putea sa filmeze FullHD 1080p, avea varianta cu capacitate maxima de stocare de 64 GB si bineinteles, aici si-a facut aparitia destul de timid Siri.

iPhone 5 aduce pe langa performanta un display mai alungit, o greutate mai mica si o camera mult superioara generatiilor precedente. Sa amintim aici si despre nebunia cu Apple Maps, cu siguranta stiti despre ce vorbesc…

iPhone 5c a fost primul dispozitiv din seria celor de la Apple care vine cu un capac pe spate ce putea fi inlocuit si personalizat. Mai ieftin de cat celelalte modele, a fost ignorat in masa de fanii Apple care si-au concentrat atentia asupra iPhone 5s.

iPhone 5s aduce in prim plan verificarea identitatii cu ajutorul senzorului de amprenta si Touch ID. Pentru prima data apare un dispozitiv din aceasta serie si in varianta aurie.

iPhone 6 se apropie mai mult de dorinta utilizatorilor si le aduce capacitate mai mare de stocare (pana la 128 GB) si display mai mare. Varianta standard are un display de 4.7 inch iar iPhone 6 Plus 5.5 inch. Sa nu mai pomenim de filmarea in slow motion la 240 FPS si Apple Pay.

iPhone 6s este ultimul din serie, cel mai modern. Ca si imbunatatiri fata de generatiile precedente reprezinta filmarea in format 4K si 3D Touch, care permite touchscreen-ului sa “simta” modul in care il apesi. Face diferenta intre o apasare mai usoara si una mai puternica afisand optiuni distincte in functie de situatie.

Ei bine, pare o incursiune si o istorie pe cinste, nu? Chiar daca telefonul acesta a avut parte de un incredibil succes, a avut parte si de multe critici de-a lungul timpului. Cea mai apriga dintre ele se refera la faptul ca desi au trecut 9 ani de la primul iPhone, versiunile de baza au tot 16 GB de stocare, ceea ce este insuficient. iOS nu a ramas la fel de micut ca la inceput si va dati seama in ce situatie se afla cei care au cumparat iPhone-uri de 16 GB. Nici vorba de card MicroSD nici la iPhone 6s sau 6s Plus.

De asemenea, chiar daca au avut parte de un succes incredibil, cei de la Apple au avut mereu pe ale lor telefoane specificatii mult sub telefoanele Android de top. Sa luam de exemplu display-ul doar, care pe Android ajunge si la rezolutii 4K. Ca si critici mai putem sa amintim faptul ca nu poate fi reparat de oricine si nici customiza precum Android-ul.

Acestea fiind spuse, probabil iPhone va ramane un smartphone de senzatie pe piata telefoniei mobile pentru mult timp de aici inainte chiar daca utilizatorii s-au impartit in doua tabere si duc un adevarat razboi in ceea ce priveste suprematia iOS si Android.

iphone 1st gen iPhone 3G iPhone 3Gs iPhone 4 iPhone 4s iPhone 5 iPhone 5c iPhone 5s iPhone 6 Plus iPhone 6 iPhone 6s

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Istoria procesoarelor INTEL

V-ati intrebat vreo data care este istoria acestor procesoare atat de puternice in ziua de azi si atat de populare?...

Închide