Istoria pixelului

Cuvântul pixel vine de la picture element – adică element al imaginii iar în cele ce urmează vom discuta despre istoria pixelului. Totul începe în 1939 când a apărut prima formă comercială a fotografiei. Se numea Daguerreotype și erau necesare o mulțime de elemente chimice pentru a avea un rezultat. De-a lungul timpului fotografia a evoluat iar Daguerreotype a devenit o formă de fotografie depășită. Evident, totul era alb-negru.

Aparat foto Daguerreotype

Aparat foto Daguerreotype

Prima fotografie color a apărut abia în 1861, responsabil fiind James Clerk Maxwell. Acesta a făcut 3 fotografii alb negru, fiecare cu un filtru diferit, roșu verde și albastru. Asamblate, cele 3 au putut transmite o fotografie color. Acel proces de capturare a celor 3 culori inventat în 1861 funcționează chiar și în ziua de azi dar sub alte forme bineînțeles. Pentru că roșu, verde și albastru sunt culori primare, pot fi combinate pentru a obține orice culoare dorești.

James Clerk Maxwell

James Clerk Maxwell

În 1926, un om pe nume John Logie Baird a adus în prim plan primele imagini televizate dintr-un film folosind un televizor mecanic. Era alb negru și limitat la 12.4 FPS, dar era ceva foarte impresionant la vremea respectivă. Clipul cu pricina avea doar 30 de linii de rezoluție, încă nu existau pixeli.

În 1927 apare televizorul CRT, inventatorul fiind Philo T. Farnsworth. Televizorul CRT era clar superior televizorului mecanic folosit până atunci pentru că nu avea părți mobile. Monitorul CRT funcționează destul de simplu. Este vorba despre un tub sigilat din sticlă, gol pe dinăuntru. Într-un capăt este conectat un pistol cu electroni cârmuiți de magneți astfel încât să aterizeze unde trebuie pe monitor și astfel să formeze o imagine. Procesul e atât de rapid că nu poate fi văzut petrecându-se.

Televiziunea color apare în anii 1950, dar principiul de funcționare nu diferea aproape deloc. În locul unui singur tun cu electroni, aveam trei, câte unul pentru fiecare dintre cele 3 culori primare RGB.

În 1965, televizoarele aveau 525 de linii de rezoluție care au fost tăiate pe verticală și astfel, apare pixelul. Astăzi, pixelii vin într-o varietate de modele  și mărimi, pe o varietate de display-uri precum Plasma, OLED, LED sau LCD. Din cauza acestor 4 tipuri de display-uri, CRT a devenit depășit. Cu timpul, pixelii au devenind in ce în ce mai mici, cu refresh rate tot mai mic și o adâncime a culorilor tot mai mare.

Pixeli pe diferite ecrane

Pixeli pe diferite ecrane

Aceasta este pe scurt istoria pixelului.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
HDMI
HDMI vs Display Port vs VGA vs DVI

După cum v-ați dat seama deja, este vorba despre standarde și cabluri. În cele ce urmează vom discuta despre HDMI...

Închide