Te-ai intrebat vreodata care este istoria hard disk-ului?

Calculatoarele sunt printre noi de zeci de ani. Istoria moderna sa zicem ca ar incepe de prin anii 1990 si pana in prezent si de-a lungul timpului am asistat la o modificare constanta a capacitatii de stocare a unui hard disk. Capacitatea de stocare este precum Universul, adica in continua expansiune. Ce este hard disk-ul? Hard diskul reprezinta mediul in care sunt stocate datele permanent intr-un calculator. Nu exista calculator care sa nu contina un mediu de stocare, un hard disk, asadar aceasta componenta a fost cea mai favorizata de avansul tehnologic si iata cum de la 3 MB a ajuns la 10 TB in mai putin de 60 de ani.

Practic, cu cat avansam cu atat avem nevoie de mai mult spatiu de stocare. Aduceti-va aminte in anii 2000, aveam hard diskuri de 20 GB IDE si astazi aveam hard diskuri de 2TB SATA3. Peste 10 ani vom rade de cele de 2TB pe care le avem cum radem astazi de cele de 20 GB aparute acum 15 ani. Hard diskurile vor avansa continuu in ciuda faptului ca in ultimii ani, stocarea in Cloud a mai ridicat din greutatea ce apasa pe umerii utilizatorului casnic. Utilizatorul casnic are acum optiunea de a-si stoca datele pe internet, nu in propriul calculator…

De asemenea, site-uri precum Youtube au dus la eliberarea hard diskurilor de tonele de MP3-uri pe care eram nevoiti sa le avem in PC pentru a asculta muzica. Atata timp cat toata lumea are internet si sa-ti faci cont pe Youtube este inca gratis, ce nevoie mai e de MP3-uri in PC? Desi internetul si stocarea in Cloud au mai eliberat hardurile noastre de cateva tone de date, mediul de stocare este in continua expansiune.

In cele ce urmeaza, o sa facem o trecere in revista a hard diskului, de la primul (cel mai mic din istorie) pana la ultimul (cel mai mare din 2015).

hdd

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Care sunt riscurile achizitiei unui laptop second hand din surse care nu-ti ofera garantie

In Romania exista o piata second hand destul de dezvoltata. Astazi vom discuta despre piata IT second hand, mai precis...

Închide