Te-ai întrebat vreodată cum a pus Google bazele proiectului Street View

În 2007, din ambiția celor de la Google de a face informația accesibilă tuturor a luat naștere un nou proiect, Google Street View.  Prin intermediul acestui proiect, orice om conectat la internet poate să viziteze locuri în care nu a fost niciodată pe această planetă. Ce-i drept, la început proiectul s-a dezvoltat destul de greoi, însă în ziua de azi Street View este o experiență uluitoare, de calitate. Poți vizita virtual de la metropole precum Paris, până la cătune uitate de lume aflate în vârf de munte.

Cum au reușit cei de la Google să surprindă atât de multe imagini și atât de complexe?

Ideea e destul de simplă: o cameră foto capabilă să surprindă cadre la 360 de grade montată pe o mașină + milioane de kilometri de condus. Inițial, cei de la Google au lucrat cu o companie numită Immersive Media care le-a furnizat acele camere foto, apoi gigantul a reușit să dezvolte singur camere mult mai performante și orientate exact pentru acest proiect Street View. Camerele, după cum puteți observa sunt pur și simplu niște sfere cu obiective foto de jur împrejur. Evident, nu aveau părți mobile în componență, pentru a spori calitatea imaginilor pe drumuri dure, accidentate.gs1

De asemenea, camerele erau echipate cu lasere care puteau scana împrejurimile cu mare precizie, astfel încât în momentul în care un utilizator dădea dublu click pe o porțiune a străzii, Street View să poată prezenta cât mai clar acea regiune. Astfel, după ce camerele fotografiază de jur împrejur peisajul, pozele sunt lipite între ele pentru a reda o singură imagine la 360 de grade. Îți poți da seama de faptul că imaginile sunt lipite artificial din cauza faptului că pe alocuri, nu sunt bine suprapuse, nu se îmbină perfect. Mai vezi semne de circulație tăiate, mai vezi oameni fără capete, etc.

Mai târziu, cei de la Google au mers și mai departe cu ideea Street View. Nu era de ajuns că avea o flotă întreagă de mașini cu care să fotografieze străzile, dar gigantul căutărilor a proiectat și un ghiozdan special cu cameră similară celei de pe mașină, cu care să se poată fotografia străzile foarte înguste pe unde nu pot intra mașinile, cărările de munte sau chiar muzeele.gs4

Deși acest proiect Street View a început așa cam incognito și nimeni nu l-a prea băgat în seamă, cu timpul a evoluat și astăzi are foarte multe locații interesante în portofoliu, pur și simplu poți petrece ore în șir pe internet admirând anumite orașe, muzee, locuri, fără să te plictisești.

Evident, nu are imagini din toate țările din lume, deocamdată numărătoarea s-a oprit pe la 80, dar acest lucru se va schimba destul de mult în următorii 5 ani cel mult, mai ales că în acest moment, utilizatorii pot uploada propriile imagini panoramice, prioritate având bineînțeles locurile în care Google nu a ajuns cu camerele sale.

Street View și realitatea virtuală

Astăzi, Street View funcționează cu Google Cardboard, astfel că poți experimenta diferite locații de pe glob în realitatea virtuală indusă de propriul telefon. O idee destul de bună pentru cei care vor să vadă locuri minunate dar nu-și permit să se ducă personal cu avionul.

Street View și intimitatea

Evident acest proiect s-a lovit și de legi, s-a lovit și de mentalități, în multe orașe din Europa Street View nu a primit acceptul autorităților de a fotografia împrejurimile din motive de intimitate și securitate. Germania este unul dintre cele mai elocvente exemple. Din această cauza, Google a început să blureze fețele cetățenilor și numerele de înmatriculare ale mașinilor la scurt timp de la debutul proiectului.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
ups
Cum alegi un UPS?

Din păcate, civilizația nu a atins un nivel atât de ridicat încât să poată elimina complet pana de curent. Dacă...

Închide