Bluetooth

BluetoothChiar dacă se traduce „dinte albastru”, nu are nici cea mai mică legătură cu domeniul stomatologic. Este doar o tehnologie prin care se pot transfera date pe o distanță relativ scurtă, prin intermediul undelor radio. Bluetooth transmite pe banda ISM (industrial scientific medical devices band) pe o frecvență cuprinsă între 2402 – 2483,5 MHz. Aceste unde sunt evident fără culoare și cred că toată lumea s-a întrebat măcar o dată care-i povestea din spatele numelui?

Standardul de bază al Bluetooth a fost conceput de compania Ericsson în 1994 drept o variantă wireless a cablurilor de date RS32. Denumirea propriu zisă de Bluetooth a fost acordată abia în 1997 când Jim Kardach ce lucra la un sistem de comunicare între telefoanele mobile și calculatoare, a fost inspirat de romanul lui Franș G. Bengtsson THE LONG SHIPS.  Este vorba despre o poveste istorică despre vikingi și recele scandinav Harald Bluetooth. Legenda spune că a Harald  unit triburile daneze din acea vreme într-o nație unită. Cam același lucru l-a făcut și standardul Bluetooth pentru ideea de comunicații radio.

Dar oare ce face Bluetooth mai exact?

Ei bine, facilitează comunicarea între 2 – 8 dispozitive, unde există un dispozitiv master – principal și până la 7 dispozitive secundare – slave. Chiar dacă a fost conceput doar pentru a înlocui cablul serial, astăzi poate face mult mai multe. Poți să faci legătura dintre un telefon sau un sistem audio din mașină șicasca Bluetooth, poți să te conectezi la un calculator și să transferi fișiere, poți să controlezi imprimante sau periferice de calculator, scanere de coduri de bare și multe altele.

Cum funcționează Bluetooth

Bluetooth are două componente principale. La nivel fizic, funcționează pe același principiu cu o antenă radio. La nivel de protocol, lucrurile sunt oarecum diferite. Să obții o conexiune robustă pentru comunicații într-un mediu în care interferențele sunt la ele acasă, e o sarcină destul de dificilă. Reușești doar dacă emiți niște unde foarte scurte ce saltă pur și simplu printre frecvențele din apropierea lor. Avantajul este că permit mai multor dispozitive să transmită semnale în aceeași moment pe aceeași frecvență.

Dezavantajul Bluetooth

Cel mai mare dezavantaj al Bluetooth este consumul de energie. Cine a folosit Bluetooth la telefon probabil că înțelege foarte bine despre ce vorbesc. Cu cât ai nevoie să emiți unde mai des, cu atât e nevoie de un consum de energie mai mare. Timp de ani buni, telefoanele mobile au suferit din cauza bateriilor stoarse de acest Bluetooth, limitându-i aplicabilitatea. Acest dezavantaj a dispărut în momentul în care a apărut Bluetooth 4.0 sau așa zisul Bluetooth SMART.

Bluetooth 4.0 este o versiune optimizată pentru un consum de energie redus, ce a adus progrese uimitoare ca de exemplu 2 ani durată de viață a bateriei pe niște dispozitive alimentate de baterii tip nasture.

Un alt dezavantaj al Bluetooth este faptul că versiunile vechi nu sunt compatibile cu cele noi, adică Bluetooth 2.0 sau 3.0 nu va fi compatibil cu un accesoriu Bluetooth 4.0. (un telefon care are Bluetooth 2.0 nu va putea utiliza un accesoriu precum o casă Bluetooth 4.0).

Odată cu apariția Bluetooth 4.0 a crescut semnificativ distanța de operare, de până la 60 de metri sau peste și totul poate fi delimitat și optimizat de către producătorii de dispozitive.

Concluzie

Așadar, Bluetooth este un standard de transmitere a datelor cu viteză redusă, rezistent la interferențe, ce permite datelor să fie transmise la distanță mică între diferite platforme iar începând cu Bluetooth 4.0, într-un mod eficient din punct de vedere energetic.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
motoarele de cautare
Motoarele de căutare. Ce sunt și cum funcționează?

Înainte ca internetul să existe, era foarte dificil să faci rost de anumite informații. Nu aveai la dispoziție un portal...

Închide