Câteva sfaturi pentru cei care doresc să își construiască propriul PC desktop

Deși piața calculatoarelor second hand este destul de dezvoltată în România, nu toată lumea dorește să meargă pe această varianta pe care eu aș numi-o varianta calitate-preț. Amatorii de second hand-uri sunt oameni care doresc să plătească pentru fix puterea de calcul de care au nevoie, nimic în plus, nimic în minus. Totuși, există destul de mulți oameni care aleg să cumpere un calculator nou în ciuda faptului că plătesc niște bani extra față de un second hand.

Dacă vrei să cumperi un calculator nou, ai două variante: cumperi unitatea pur și simplu din magazin, ori, dacă ești genul mai geeky, îți cumperi componentele și ți-l construiești tu. E un fel de LEGO pentru oameni mari și dacă veți opta pentru această variantă, o să observați că veți reuși să cumpărați tehnologie mult mai bună „la bucată” de cât dacă ați opta pentru un sistem gata asamblat. Despre această opțiune vom discuta și noi în cele ce urmează, a PC-urilor asamblate de voi.

sfaturi

Sfaturi pentru cei care doresc să își construiască propriul PC desktop

  1. Identificarea nevoilor. Dacă doriți o unitate pentru jocuri axați-vă pe placa video, întrucât pentru jocurile din ziua de azi e suficient un procesor dual core. Dacă doriți o unitate pentru editat clipuri YouTube sau Photoshop, aveți grijă și la procesor. Cu cât este mai bogat în nuclee cu atât veți scuti timp la randări sau editări.
  2. Echilibrul. Fiți foarte atenți la componentele pe care le cumpărați. Evitați să faceți achiziții ridicole de genul placă de bază de 250 de lei, procesor de 1000 de lei și placă video de 1500 de lei. Componentele trebuie să aibă un echilibru în ceea ce privește calitatea și performanța. Sau placă video de 1500 de lei și sursă de 100 de lei. Trebuie să existe echilibru între componente.
  3. Compatibilitatea. Studiați cu atenție piesele pe care vreți să le cumpărați mai ales la plăcuțele RAM. Există posibilitatea să nu fie compatibile cu placa de bază. Cel mai bine verificați modulele compatibile în manualul plăcii de bază. Găsiți toate informațiile pe net. De asemenea urmăriți discuțiile de pe forumurile de specialitate legate de componentele dorite de voi, pentru a evita eventualele surprize.
  4. SSD. Deși în ziua de azi prețul / GB este în defavoarea SSD-ului, obligatoriu trebuie să optați pentru așa ceva facă vă construiți un PC nou. Știu că un SSD de 120 GB costă 250 de lei, asemenea unui HDD de 1 TB, însă cu atâta cloud storage în jur, nu cred că mai avem nevoie de TB întregi pentru a stoca datele. Pentru viteză, SSD-ul este dumnezeiesc.
  5. Placa Video. Dacă este primul PC pe care îl asamblați și cumpărați o placă video de 400 de lei, nu vă așteptați la cine știe ce FPS monstru în jocuri. La 400 de lei, sunteți tot pe palierul plăcilor video catalogate drept LOW END, adică de buget, adică slăbuțe. Țin să menționez acest aspect întrucât am văzut destul de multă lume dezamăgită după asemenea achiziție.
  6. Sursa. Vă recomand să folosiți numai mărci vestite, evitați chinezăriile ieftine pentru că nu oferă protecție. O sursă de calitate se cunoaște după greutate, dacă o să aveți vreodată posibilitatea să cântăriți o sursă chinezească de 50 – 70 de lei cu una de la Antec, Corsair, Zalman, o să vedeți diferența în kilograme… Nu vă jucați cu protecția PC-ului.
  7. AMD sau Intel. Dude, I don’t give a shit. Indiferent pe care platformă veți merge, atâta timp cât veți respecta regula echilibrului, totul va fi bine. Deși procesoarele AMD sunt mai diversificate și par să aibă mai mulți mușchi la același preț cu cele Intel, datorită tehnologiei de fabricație, sunt destul de echilibrate. De exemplu AMD oferă procesoare pe 28 – 32 mn ca tehnologie de fabricație dar cu mai multe core-uri și frecvențe mai mari, în timp ce Intel merge pe tehnologie de fabricație de 14 nm și rămâne la dual core-uri.
  8. DDR4. Ca ultim sfat, nu e obligatoriu să optați pentru memoria DDR4 deși a început să se ieftinească. Diferențele între DDR3 și DDR4, într-un scenariu al utilizării normale de zi cu zi, nu există sau dacă există sunt mult prea mici pentru a putea fi luate în calcul. Dacă în schimb vreți să asamblați o stație de lucru pentru editare foto-video, atunci clar trebuie DDR4.

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
windows 10
De la Windows XP la Windows 10. Diferențe și impresii

Am luat contact cu Windows XP prin anii 2003, veneam după vreun an de Windows 98 și a fost ceva...

Închide