Ce este LINUX?

linuxLinux 1.0 a fost eliberat în sălbăticia societății contemporane în urmă cu aproape 25 de ani și avea să dea peste cap ideea de sistem de operare convențional. Linux era gratuit, open source și putea fi dezvoltat de toți cei pasionați. Practic a demolat din temelii pereții între care Microsoft închisese ideea de program pentru calculator. Așadar, într-o lume fără pereți, cine are nevoie de ferestre? (Windows)…

Windows-ul din cauza compatibilității uriașe este perfect pentru majoritatea oamenilor, în special pentru gameri, însă utilizatorii sunt nevoiți să stea departe de atitudinile de Victor Frankenstein, fiind împiedicați să-și bage nasul în programe printr-o serie de restricții destul de ciudate. Cei care au avut de-a face cu update-urile din Windows sau DRM (Digital Rights Management) știu la ce mă refer…

Linux pe altă parte, are un kernel open source, partea centrală a OS-ului ce face legătura dintre componente și aplicații și poate fi folosit gratuit pentru absolut orice. Versiunile diferite de Linux sunt numite distribuții și aduc în plus unele programe, unelte sau interfețe desktop.

Unele distribuții sunt destul de cunoscute precum Ubuntu sau Mint, deoarece aduc destul de mult ca asemănare grafică cu Windows. De asemenea, Android este o versiune de Linux, la fel și OS-urile instalate pe supercompuetre. Linux se axează pe securitate și stabilitate, în timp ce Windows se axează pe experiența de utilizare.  Din acest motiv, Linux este foarte popular pentru servere.

Linux este un sistem de operare  care ocupă mai puțin spațiu pe HDD și consumă mai puține resurse comparat cu alte sisteme de operare, ceea ce poate fi util și pentru propriile calculatoare ale celor care-și doresc super viteză pe mașini nu prea avansate. Linux este genul de sistem de operare care poate aduce înapoi mortul de la groapă.

Oricum, chiar dacă sună destul de bine ideea de a avea un PC bătrân care răspunde bine la comenzi, nu e așa simplu să instalezi și să folosești Linux dacă ești începător. Deși în ultimii 10 ani, interfața Linux a devenit ceva mai user friendly, comenzile și incompatibilitățile îți vor da mari bătăi de cap.

Pe Linux lucrurile nu sunt atât de simple precum ne-am obișnuit noi cu Windows-ul. Dacă vrei să instalezi un program, nu ai nici o treabă cu fișierele .exe cu care erai familiarizat.

Totul se face printr-un Package Manager, asemănător Google Play Store și la primă impresie pare că ar fi ceva restricții comparativ cu ideile de open source și gratuit, nu? Ei bine, nu. Se găsesc destul de multe softuri și în afara acelui utilitar din Linux prin care se fac instalările specifice fiecărei versiuni, dar vei avea nevoie să stăpânești destul de bine linia de comandă, bau-baul fanilor Windows.Package Manager

Dar dacă vrei să te joci pe Linux? Ei bine, deși există modalități de a rula jocuri printr-un utilitar de compatibilitate de genul WINE, nu este chiar 100% compatibilitate. Vestea bună este că Steam a adus în prim plan cam 1000 de jocuri ce rulează și pe Linux. (App, SteamOS este tot Linux).

Linux în linii mari este un sistem de operare destinat celor care au nevoie de stabilitate (servere) sau celor care se pot descurca fără Windows și scuti astfel o cheltuială cu licența. Citisem recent că prin Germania, un întreg oraș a trecut administrația locală pe Linux (peste 800 de calculatoare), salvând astfel destui bani pentru alte proiecte doar din licența Windows.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
imprimantă second hand
3 motive să alegi o imprimantă second hand pentru firma ta

În momentul în care îți deschizi o firmă în România vrei să faci orice, numai să nu dai banii aiurea...

Închide