Thunderbolt

thunderblotÎn vremuri demult apuse, Thunderbolt era disponibil doar pentru amatorii MAC OS. Adevărul este că acest standard a fost dezvoltat de Apple în parteneriat cu cei de la Intel iar în acest moment, drepturi absolute asupra Thunderbolt are DOAR Intel. În ziua de azi, Thunderbolt nu mai este legat doar de produsele Apple, poate fi implementat în orice tip de dispozitiv.

Prototipul original numit Light Peak era de fapt o tehnologie optică care aducea viteze de transfer mai mari și posibilitatea de a folosi niște cabluri mai lungi fără degradarea semnalului. În momentul în care cuprul a început să fie folosit în lumea cablurilor tech, Thunderbolt a ajuns la stadiul în care este și astăzi, aducă la acea mufă mică ce seamănă cu un mini DisplayPort.

Cablurile din Thunderbolt sunt de fapt o combinație între PCI-Express și DisplayPort, alături de o conexiune DC pentru alimentarea cu energie. Asta înseamnă că prin intermediul Thunderbolt , poți conecta și alimenta display-uri, medii de stocare, audio, Fire Wire, internet chiar prin intermediul unor adaptoare speciale. Posibilitățile sunt practic infinite. În plus, poți conecta până la 6 dispozitive între ele prin intermediul unui hub.

Și chiar dacă Thunderbolt era (și este) un standard mult mai scump decât USB 3, acesta a adus lumii lucruri nemaivăzute. Ideea e că Thunderbolt continuă să evolueze, de exemplu, în 2013 a fost lansat Thunderbolt 2 ce venea cu o lățime de bandă dublă de, 20 GBit/s, menținând mufa cu pricina.

Da, Thunderbolt cu Thunderbolt 2 sunt compatibile, viteza de transfer va fi a dispozitivului care limitează, evident. Thunderbolt 3 de asemenea, are să dubleze lățimea de bandă, ducând-o până la 40 GBit/s, este un standard mai eficient din punct de vedere al consumului de energie și suportă 4 K la 120 Hz. Partea mai interesantă este că Thunderbolt 3 poate transmite curent electric de până la 100w și evident, este compatibil cu Thunderbolt 2 și Thunderbolt.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Lenovo Thinkpad T520
Review Lenovo Thinkpad T520

Am fost mereu adeptul laptopurilor refurbished și asta din cauza termenelor de garanție de-a dreptul ridicole, de minim 36 de...

Închide