BIOS si UEFI

De cele mai multe ori, lumea calculatoarelor se imparte in doua mari categorii: software si hardware. Ce putem vedea/simti/ e hardware, ce nu putem de cat sa vedem pe ecranul unui monitor este software. Cu toate acestea, softul si componentele PC-ului nu pot colabora intre ele de la sine. Pentru a face legatura, Basic Input Output System intra in joc (BIOS).

Ce este BIOS?

Biosul este un simplu cod ce se afla pe un cip de tip flash al placii de baza. Puteti sa ii spuneti si softul/firmware placii de baza. Acest cod este cel care leaga componentele calculatorului de soft. Biosul functioneaza asemenea creierului uman, cum noi respiram, cum inima ne bate automat, asa si biosul placii de baza controleaza cateva functii elementare pentru a imbina softul cu hardul. Fara aceasta comunicare, nu ati putea sa cititi acest articol niciodata pe un calculator.

bios

Cum functioneaza BIOS

In momentul in care pornesti calculatorul, biosul este primul care se trezeste la viata. El este cel care porneste restul componentelor din calculator. Asa cum contactul porneste motorul masinii, asa biosul porneste restul componentelor.

Prima data sunt verificate setarile stocate in cipul CMOS pentru a determina modul in care utilizatorul doreste sa foloseasca respectiva unitate. Le puteti accesa prin utilitarul bios atunci cand apasati DELETE in momentul in care PC-ul incepe sa booteze. Dupa ce setarile sunt verificate, incep sa fie initializate componentele calculatorului, rand pe rand: procesor, rami, placa video, periferice etc.

Dupa initializare, incepe procesul numit POST – Power On Self Test – pentru a se asigura ca toate componentele pc-ului functioneaza corect. Daca totul este in regula, auzi de obicei un singur bip, daca sunt probleme auzi bipuri multiple. Bipurile multiple sunt niste coduri care-ti spun exact care este problema: o placa video defecta, rami defecti, contacte imperfecte, etc.

Dupa toate aceste verificari si initializari, biosul cauta un dispozitiv bootabil ce contine un sistem de operare instalat si apoi va preda complet controlul asupra calculatorului catre sistemul de operare.

Pentru o buna perioada de vreme, biosul a fost destul de limitat mai ales in ceea ce priveste suportul pentru drivere si capacitatea maxima a hard disk-urilor ce puteau fi folosite in sisteme – maxim 2 TB. Lucrurile trebuiau sa se schimbe. Asa a aparut UEFI – Unified Extensible Firmware Interface.

Avantajele UEFI

  • Poate gestiona partitii mult peste 2 TB
  • Booteaza mai repede fata de biosul conventional
  • Foloseste o interfata grafica ce-ti ofera o multime de informatii utile
  • Are suport pentru maus, ai scapat de acel ecran albastru pe care navigai din tastatura

Cam asta ar fi de spus despre bios, uefi si despre modul in care cele doua functioneaza. Practic, nu e nimic complicat, totul se rezuma la o functionalitate elementara pe care am explicat-o si eu in acest articol. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa mi le adresati prin intermediul comentariilor.

uefi

One Response

  1. Emanuel Butoi 11/11/2017

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ai auzit de cookies, insa nu stii nici ce sunt nici cum functioneaza… Afla raspunsurile in acest articol

Desi cookies suna a ceva delicios, bineinteles ca Firefox, Chrome si Opera nu-ti vor arunca prin monitor prajituri. Din pacate,...

Închide