Ce conteaza mai mult pentru un desktop gaming? Placa video sau procesorul?

Atunci cand spunem gaming, spunem performanta. Unitatile concepute pentru gaming trebuie sa fie in primul rand echilibrate, pentru ca nu poate exista performanta in situatia in care montezi o placa video de ultima generatie intr-un calculator Pentium 4. Pe masura ce evoluam, apar jocuri din ce in ce mai detaliate, iar acele detalii nu pot fi redate de cat de tehnologia moderna. Pai cam asa functioneaza standardul de performanta in ziua de azi: tehnologia de varf se devalorizeaza si se degradeaza constant pana in momentul in care devine depasita.

Am fost intrebat de multe ori, de multe persoane, in ce sa investeasca mai multi bani pentru a avea un desktop capabil sa ruleze ultimele jocuri? Ce e mai important sa aiba? Un procesor foarte puternic sau o placa video foarte puternica. Pe majoritatea ii sfatuiesc ca trebuie sa existe un echilibru intre componente pentru ca de exemplu combinatia dintre un procesor foarte slab si eventual de generatie veche si o placa video foarte moderna, nu va functiona niciodata.

Conform studiilor, procesorul nu este atat de important cand discutam despre jocuri, insa nu trebuie nici neglijat. Un dual core este suficient, nu ai nevoie de quad core sau octa core, desi exista asemenea procesoare pe piata. Trebuie sa intelegem un lucru destul de simplu: daca vrei un calculator pe care sa te poti juca ultimele aparitii nu e neaparat nevoie sa cumperi cele mai scumpe componente de pe piata. Ca mai auzeam chestii de genu: procesor de 3000 de lei si placa video de 3000 de lei ca sa existe echilibru perfect. Nu frate, nu e chiar asa. Cand spui echilibru intr-o unitate gaming te referi la o placa video de 3000 de lei si un procesor de ultima generatie, dar nu neaparat cel mai scump pentru ca atata timp cat ai de gand sa il folosesti doar la jocuri, nu il vei solicita cine stie ce…

Pentru gaming placa video este mult mai importanta de cat procesorul si cred ca atata timp cat reusim sa mentinem unitatea cu componente din aceeasi generatie, aceasta nu va deveni niciodata depasita. Puteti face upgrade de doua sau chiar de 3 ori pentru acelasi PC in timp, in ceea ce priveste procesorul si palca video, insa nu mai mult. Cand se schimba generatia e mai ok sa vindeti unitatea cu totul si sa luat una de generatie noua. Pentru a rula excelent jocuri trebuie sa fie echilibru in sensul ca fiecare componenta trebuie sa fie capabila sa dea un randament perfect, sa nu fie nici prea puternice si astfel sa fie bani dati de pomana, nici prea slabe intrucat apare lipsa de performanta.

 

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce nu trebuie sa lipseasca unui laptop second hand?

Am avut pana acum nici mai mult nici mai putin de vreo 10 laptopuri, toate cumparate second hand. De ce...

Închide