Iti e greu sa alegi placa video dedicata pentru desktop? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta

Alegerea unei placi video dedicata pentru calculator nu suna a ceva complicat, insa cu atatea modele pe piata, cu atatea variante care mai de care mai ciudate, iti dai seama defapt ca nu e asa simplu. Repar si construiesc calculatoare de peste 10 ani si din proprie experienta va spun ca alegerea unei placi video sta in stransa legatura cu scopul pentru care o cumperi dar si cu bugetul.

Bugetul este intotdeauna factorul cheie in alegerea componentelor PC, indiferent ca discutam despre o placa video sau despre un HDD, procesor, SSD, etc. Suntem limitati de puterea de cumparare, de bani, si din acest motiv dorim sa facem alegerea potrivita si sa cumparam maximum de performanta cu suma de bani de care dispunem. In cele ce urmeaza o sa va dau cateva sfaturi in legatura cu achizitia placii video, intrucat 90% dintre cei care isi cumpara un desktop doresc sa se joace cate ceva din cand in cand pe el.

  1. Feriti-va de placile fara latime de banda. Probabil ati observat ca exista multe placi video in magazine care au 1 GB DDR3, insa preturile difera de la cer la pamant. Ei bine, o placa video pe 128 sau chiar 256 de biti nu se compara cu o placa video de 64 de biti chiar daca au aceeasi dimensiune a memoriei, respectiv 1 GB RAM. E un bottleneck in esenta a acelor placi video low entry care au memorie dar nu au putere de procesare care sa o foloseasca la adevarata capacitate. Daca vreti sa vedeti ce inseamna bottleneck, am scris aici un articol pe aceasta tema. Niciodata o placa video cu 1 GB RAM ce costa 200 de lei nu se va compara cu una tot de 1 GB dar care costa 600 de lei.
  2. Incercati sa evitati fenomenul bottleneck. Aici as vrea sa atrag atentia celor care doresc sa cumpere o placa video scumpa cand ei au un Pentium 4 sau ceva procesor Celeron. Sistemul trebuie sa fie destul de echilibrat si sincer sa fiu nu ai cum sa obtii performanta nativa a placii video de top daca ai in sistem un procesor foarte slab care o impiedica sa functioneze la adevarata capacitate. Nu cumparati placi video scumpe pentru sisteme vechi, depasite.
  3. Incercati pe cat posibil sa folositi o singura placa video. Exista inca posibilitatea de a atasa 2 sau chiar 4 placi video unei placi de baza prin SLI sau CROSSFIRE, un functie de producatorul placilor AMD sau nVIDIA. Aceste combinatii de cel putin doua placi video sunt foarte instabile, va obliga sa folositi placi video ce suporta acelasi driver iar cresterea de performanta nu o sa fie de 100% ci doar de maxim 50%. Nu o sa vedeti FPS dublu in jocuri niciodata daca folositi mai multe placi video, asa ca incercati sa evitati complicatiile.
  4. Daca folositi o carcasa mai ciudata, fiti atenti la ce placa video cumparati. Am cunoscut cazuri de oameni care au cumparat o placa video monstru, cam asa sunt placile video de 2500 de lei, foarte mari… Ei bine, din pacate nu s-au gandit inainte sa masoare si carcasa sa se asigure ca placa intra in carcasa. Cei care au carcase TOWER au scapat de aceasta grija, insa cei cu carcase ciudate, micute, sa fie foarte atenti.
  5. Fluxul de aer trebuie sa fie constant in interiorul carcasei atata timp cat aveti o placa video acolo instalata. Mereu am recomandat ca in momentul in care montati o placa video dedicata, sa montati si cateva ventilatoare suplimentare de carcasa care sa asigure o ventilatie foarte buna a aerului. Am intalnit placi video care aveau ventilatoare pe cooler ce impingeau aerul cald unde in alta parte daca nu fix pe procesor? Mare atentie, sa nu va treziti cu temperaturi ridicole pentru procesor.
  6. Documentati-va bine inainte de achizitie. Cititi review-uri pe site-urile magazinelor, cititi opinia altor utilizatori pe forumuri de specialitate. Asigurati-va intotdeauna ca alegeti placa perfecta pentru calculatorul vostru care sa se incadreze si in buget daca nu va permiteti sa alcatuiti un PC pe componente in modul “Pacala”, adica genul de om care nu se uita la bani.
  7. AMD sau nVIDIA? Nu are nici o importanta. De cand ma stiu exista tipi pe Youtube care incearca sa transeze problema asta: care producator face cele mai bune placi video: AMD sau nVIDIA?… Ei bine, va spun ca pana acum nu s-a ajuns la nici un rezultat. Si AMD si nVIDIA sunt producatori care au scos pe piata ani la randul placi video de top, care au evoluat constant si care au reusit sa impinga un pas mai departe tehnologia. Nu are importanta marca atata timp cat ambele livreaza cam aceeasi performanta.
  8. Ce sa aleg pentru procesare video? Daca ai de gand sa editezi clipuri, sa lucrezi in 3D, Adobe sau alte chestii profesionale, opteaza pentru seria QUADRO de la Nvidia, special creata pentru cei care au nevoie de performanta in domeniul PRO. Desi sunt mai scumpe si aparent mai slabe ca si dorati, va asigur ca sunt optimizate pentru randarea video si 3D.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Fenomenul BOTTLENECK. Cum ne ferim de componentele PC care nu dau randament

Fenomenul BOTTLENECK este intalnit in cazul celor care isi construiesc Pc-uri pe componente sau in cazul celor care doresc sa...

Închide