Recuperarea datelor șterse de pe hard disk. Când este posibilă și prin ce procedeu?

Pierderea datelor este un eveniment regretabil și cam inevitabil pentru mulți dintre noi. De cele mai multe ori nu poate fi anunțat sau prevenit. Se întâmplă pur și simplu nu există întotdeauna un motiv anume pentru care hard disk-ul încetează să mai funcționeze, însă  asta nu înseamnă că datele devin irecuperabile. În cele ce urmează o să trecem în revista acest proces al pierderii datelor dar și procedurile de recuperare ale fișierelor în cazul în care este posibil.

Așadar, până la pierderea datelor de pe un hard disk nu este de cât o chestiune de timp. Aș putea compara fenomenul cu Sabia lui Damocles ce atârnă constant deasupra capului celor care au decis să stocheze fișiere importante un format electronic. Nimic nu-i veșnic, nu? Iar hard diskurile au un anumit număr de ore de funcționare garantat.

Totuși, dacă se întâmplă să pierdem datele de pe un hard disk, sunt pierdute pentru totdeauna? Dacă ai șters un fișier din greșeală? Dacă fișierele devin corupte după ce se ia curentul? Dacă hard disk-ul are un defect fizic ? Vom răspunde la aceste întrebări în cele ce urmează.

Cum recuperezi fișierele după ce ai golit Recycle Bin

Să zicem că ai golit din greșeală Recycle Bin și aveai acolo ceva fișiere importante. Ei bine, din moment ce ștergerea unui fișier în Windows nu înseamnă altceva de cât marcarea acestuia ca spațiu gol pe hard disk, acesta se află neatins pe hard disk până în momentul în care este suprascris.

Așadar, poți folosi softuri destul de ieftine în această situație pentru a-ți recupera fișierele, însă reține că între timp, nu trebuie să mai faci nimic pe la PC, altfel fișierele vor deveni suprascrise și recuperarea lor va fi mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

recycle

Cum recuperezi fișierele corupte?

Dar ce faci atunci când nu mai poți accesa hard disk-ul deloc din cauza coruperii fișierelor? Ei bine, în această situație programe precum TestDisk și metode precum file carving reușesc să pună fișierele cap la cap precum un puzzle analizând headerul fiecăruia.

file

Cum recuperezi fișierele de pe un hard disk cu defecțiuni?

Dacă te-ai pricopsit cu un hard disk ce are o defecțiune fizică, cel mai bine este să iei legătura cu o firmă specializată în recuperarea datelor pentru că dacă nu o să dispui de aparatura necesară care să-ți permită să repari corect, riști să pierzi datele. O firmă specializată poate să reconstruiască hard discurile cu componente noi în funcție de defecțiune.

Bineînțeles, indiferent cât de avansată poate să fie tehnologia, există cazuri în care fișierele nu se mai pot recupera. Motive pentru date irecuperabile pot fi de exemplu defecțiuni fizice prea grave ale hard diskurilor sau suprascrierea fișierelor. Este imposibil să recuperezi fișiere suprascrise folosind metodele moderne.

De asemenea, dat fiind faptul că fișierele șterse sunt tot pe hard disk atunci când îți vinzi PC-ul, este o idee bună să folosești programul DBAN (Darik’s Boot And Nuke) pentru a suprascrie fișierele astfel încât viitorul proprietar să nu aibă acces la ele indiferent de situație.

Așadar, mare atenție cu fișierele pe care le aveți în PC, nu uitați să faceți un backup măcar în cloud dacă nu aveți posibilitatea de a cumpăra un NAS în casă sau la birou, iar în cazul în care aveți de-a face cu un Recycle Bin golit din greșeală ori fișiere corupte nu disperați. Există soluții…

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
SSD
Tutorial: cum setezi un SSD drept boot drive și un HDD pentru stocarea datelor

Deși SSD-urile sunt printre noi de ani buni, încă mai există oameni care le folosesc alandala, într-un mod care nu...

Închide