Intretinerea elementara a unui calculator

Daca imi aduc aminte de anii ‘90 si fac o comparatie cu ce vad in ziua de azi, cred ca proportia s-a inversat in ceea ce priveste numarul de calculatoare raportat la numarul de familii. Imi aduc aminte ca dintre toti prietenii mei, unul singur avea calculator in anii ‘90 si acela era copil de director de intreprindere. In rest, nimeni… Astazi lucrurile stau exact pe dos, rar de tot mai auzi pe cineva cand spune ca nu are calculator acasa.

Desi majoritatea romanilor inclina spre un laptop, exista si utilizatori care prefera fiabilitatea si puterea unui calculator desktop, nu au nevoie de mobilitatea unui laptop si nici nu pleaca pe val ca restul, nu aleg un laptop doar pentru ca e la moda sau pentru ca majoritatea isi cumpara unul. Ei bine, daca esti unul dintre putinii romani care folosesc un desktop, felicitarile mele! Suntem pe aceeasi lungime de unda.

Povesteam intr-un articol anterior cum in trecut, ma ocupam cu service calculatoare, desktop-uri. Ma duceam fain frumos pe la X si Y cand ma chemau ca nu le mai mergeau calculatoarele. Cele mai des intalnite probleme cu care am avut de-a face au fost problemele cauzate de proasta intretinere. Foarte putini realizeaza faptul ca acele cutii pe care le arunca sub birou si nu le mai muta de acolo pret de 5 ani, intitulate calculatoare, au nevoie de intretinere din cand in cand.

Ce inseamna intretinere pentru un calculator desktop?

Intretinerea se leaga in principal de scoaterea prafului din carcasa. Racirea unitatii functioneaza pe un principiu destul de simplu: aer intra, aer iasa, insa atunci cand aerul este tras in carcasa de ventilatoare, este tras cu praf cu tot. Acest praf se depune pe coolere, ventilatoare si cu timpul acestea inceteaza sa mai functioneze ori incep sa scoata diverse zgomote sacaitoare (axul dezechilibrat, o pala a ventilatorului loveste undeva).

Ca discutam mai devreme de calcualtoare defectate din cauza proastei intretineri, amintim aici:

  • surse arse din cauza faptului ca ventilatorul care le raceste s-a imbaxit de praf atat de tare, incat nu se mai putea invarti
  • placi video arse din cauza coolerelor defecte, a ventilatoarelor imbaxite cu praf care nu se mai invart
  • restartari foarte dese din pricina temperaturii foarte mari a procesorului, praful a intrat in radiator si eventual a imbaxit si ventilatorul de deasupra, reducandu-i cu mult turatia sau oprindu-l de tot.
  • condesatori impuscati din cauza lipsei UPS-urilor, curentul electric furnizat in Romania este de calitate foarte slaba, variatiile de tensiune fiind cauza principala a defectarii electrocasnicelor.

dust

 

Asadar, dupa cum vedeti, intretinerea se leaga in special de eliminarea prafului din carcasa. Eu unul va recomand sa cumparati un spray cu aer si sa suflati praful din interior o data la 6 luni in cazul in care disuctam despre un desktop ce sta pe masa si o data la 3 luni daca disuctam despre un desktop asezat pe jos ori care functioneaza intr-o unitate comerciala “la strada”.

Daca nu vreti sa dati banii pe un spray cu aer, cand mergeti sa spalati masina rugati spalatorul sa sufle cu compresorul si praful din carcasa dar cu atentie, daca da cu preisune prea mare e posibil sa va adunati placile cu farasul din strada. Eu va recomand spray-ul cu aer dar in lipsa, puteti apela CU ATENTIE si la compresoare. Si nu va apucati sa curatati de praf in casa…

Cat despre protectia componentelor interne, incercati pe cat posibil sa faceti rost de UPS pentru ca aceste UPS-uri pe langa faptul ca va dau 5 minute de ragaz in momentul in care se ia curentul si astfel va puteti salva documentele la care lucrati, are functie si de reglare a tensiunii / filtrare a energiei electrice. Stiu ca este o cheltuiala in plus, insa e mai bine sa previi de cat sa repari, parerea mea cel putin, de depanator PC.

 

No Responses

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
To brand or not to brand? De ce sa alegi un desktop second hand Dell, Fujitsu Siemens sau HP

Ca sa incepem direct cu ideea de baza, piata de second hand din Romania este una destul de dezvoltata si...

Închide