Romania are nevoie de piata second hand

Din punctul de vedere al unei tari in continua dezvoltare, exista o cerinta foarte mare de echipamente IT la mana a doua atat in mediul IMM cat si pentru home user. Din pacate, inca nu am ajuns o tara atat de bine dezvoltata astfel incat sa nu avem nevoie de second hand-uri. Daca stam sa ne gandim mai bine, nu exista tara in lume in care sa nu existe piata de second hand, chiar si in Germania, Anglia, Statele Unite.

Aduceti-va aminte de celebrele centre de dezmembrari din Anglia, una dintre cele mai puternice tari din lume ca si economie. Despre Germania nu mai zic… Intr-adevar, tehnologie IT la mana a doua mai putin, insa probabil nu este atat de evidenta cum este in Romania, unde salariul minim pe economie este 777 lei, nu 1000 de lire. Suntem influentati in mod direct de nivelul de trai.

De ce Romania are nevoie de piata second hand?

In momentul de fata, Romania are nevoie de piata second hand pentru ca salariile nu permit achizitionarea de echipamente IT noi, masini noi, etc. Daca ai o firma si esti la inceput, esti nevoit sa cumperi echipamente IT second hand fara discutii pentru ca nu ai bani de investitii si oricum in mediul IMM investitiile in tehnologie noua nu sunt deloc recomandate pentru ca o afacere are nevoie de un simplu calculator ca sa functioneze, nu de un calculator nou sau de top.

Incerc sa imi imaginezi Romania la nivelul actual fara o piata de second hand. Probabil am avea cu 90% mai putine masini pe strada si ne-am intoarce inapoi in anii ‘90 cand exista un calculator la fiecare 100 de familii. Evident, n-am avea nici telefoane de mii de lei, n-am avea nici tablete, nimic… Cred ca am fi o tara retrograda care merita sa stea la colt pe coji de nuci.

Incepand cu anii 1997 – 2000, a inceput sa existe piata de second hand IT in Romania. Au inceput sa apara firme de genul diabloscomputer.ro care sa importe tehnica de calcul din strainatate si sa o aduca in Romania, reusind astfel ridice ratia de 1 la 100 calculatoare pe cap de familie. Imi aduc aminte cand a aparut la mine in oras primul magazin de calculatoare second hand, era undeva prin anii 2002.

Cand a avut loc explozia pietei de second hand?

Dupa anii 2002, calculatoarele au inceput sa devina accesibile pentru toata lumea. Tin minte ca tata imi cumparase in 2003 un Amd Duron 900mhz nou, daduse pe el 25.000.000 si va dati seama ca 25.000.000 de atunci inseamna mult peste 2500 de lei din ziua de azi. Culmea ironiei, 6 luni mai tarziu un coleg de clasa cumparase acelasi sistem cu 7.000.000 de la acel magazin de second hand. Nici nu i-am mai zis tatei, ca-si baga unghia-n gat…

Apoi, au urmat anii 2005 – 2006 in care Pentium 4 isi instala suprematia. Preturile in magazine pentru tehnica de calcul noua au inceput sa creasca dar era doar ceva aparent: saraceam noi. Prin 2008 a fost ultima tentativa de a cumpara un calculator nou. In acel moment personal mi-am dat seama ca investitia in tehnologie noua nu isi mai are rostul. Ma maturizasem si eu, aveam vreo 19 – 20 de ani deja, incepusem sa gandesc mult mai matur.

Dupa 2008, am cumparat numai second hand-uri fie ca discutam despre unitati desktop fie ca discutam despre laptopuri. Daca stau sa fac un calcul, din 2008 pana in prezent am avut:

  • 5 unitati desktop second hand (2 x P4 la 3 ghz, un AMD dual core la 3 Ghz, un Xeon la 3.06 Ghz si prezenta, Intel G2030 3Ghz)
  • 4 laptopuri second hand (Un Eee PC, un Olivetti, un Acer, un Asus de 14 inch)

Da, in 7 ani am rulat 8 echipamente IT second hand pentru ca e mult mai rentabil sa le iei ieftin, sa le vinzi cand ai nevoie de ceva mai performant. Atata timp cat exista o piata de second hand in Romania, exista si posibilitatea de a avea intotdeauna un calculator sau un laptop ieftin capabil sa duca la bun sfarsit taskurile de care ai nevoie. Bine, nu va imaginati ca in grafica 3d sau gaming se folosesc des echipamente second hand, doar intr-o masura mult mai mica

Discutam aici despre o piata a omului chibzuit, a omului inteligent care nu vrea sa arunce banii pe o tehnologie de care ori nu are nevoie, ori o poate cumpara la jumatate de pret. Romania are nevoie de piata de second hand pentru a-si educa populatia in primul rand. Oamenii incep sa invete ce inseamna rentabilitatea, ce inseamna sa cheltui un ban cu folos si cu rost si asta inseamna destul de mult.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Intretinerea elementara a unui calculator

Daca imi aduc aminte de anii ‘90 si fac o comparatie cu ce vad in ziua de azi, cred ca...

Închide