TCP/IP

Nu cu mult timp în urmă, televizoarelor noastre le lipseau culorile și foloseau niște unde captate de la antene terestre prin intermediul unor alte antene terestre pe care fiecare le atârna pe unde avea ocazia, cele mai multe sfârșeau pe blocuri, cu circul de rigoare din partea vecinilor de la ultimul etaj. Ei bine, era singura metodă prin care te puteai la televizor atunci, erai obligat să ai o antenă cât mai mare pentru a putea capta un semnal cât mai calitativ mai ales dacă erai departe de locul din care se emitea.

Dar am evoluat destul de mult de atunci și în ziua de azi avem internet, minunea secolului 21 și cum v-ați putea da seama, YouTube nu funcționează pe bază de unde terestre. Internetul funcționează într-un mod mult diferit acelor unde analogice emise de o antenă. Traficul în ziua de azi TREBUIE SĂ ȘTIE încotro se îndreaptă iar aici intervine TCP/IP (Transmission control Protocol/Internet Protocol).

network

Conexiune PC

Foarte probabil să fi zărit TCP/IP prin setările conexiunii tale la internet, dar ce Dumnezeului este mai exact? Cred că poți asemăna TCP/IP cu un tort sau un sandviș pentru că este alcătuit din mai multe straturi. Aceste straturi sunt simple coduri despre care vom discuta în cele ce urmează mai pe îndelete.

Care sunt componentele – straturile TCP/IP și la ce folosește fiecare

APPLICATION – este primul strat al TCP/IP și simbolizează aplicații precum browserul web cu care interacționezi în mod direct. Acest strat are o sumedenie de protocoale precum http (dacă vizitezi website-uri) sau smtp (dacă-ți verifici adresa de e-mail).

TRANSPORT – este următorul strat al TCP/IP. Aici, TCP conviețuiește cu o altă schemă numită UDP. Acest strat este util aplicațiilor ce necesită latențe mici precum jocurile online. După ce stratul Applications ia datele din programele pe care le folosești, acesta comunică cu TCP (stratul de transport) prin intermediul unor porturi. Fiecare port poate fi destinat unui protocol diferit din stratul Applications astfel încât TCP știe de unde vin datele respective. De exemplu, majoritatea activității din browserul web va trece prin portul 80, folosit de HTTP.

Odată ce TCP primește datele, le sparge în bucățele mici numite pachete astfel încât acestea să prindă cea mai scurtă cale pe internet și să ajungă în locul în care trebuie într-un timp cât mai restrâns. Pentru a putea fi asamblate aceste pachete, TCP face niște semne pe acele pachete astfel încât să nu se amestece ordinea de asamblare iar calculatorul care le primește să fie capabil să le citească fără erori.

INTERNET – este stratul în care ajung pachetele după dezasamblarea TCP. Acesta folosește Internet Protocol sau prescurtat IP. Aici este locul în care adresa de origine și cea de destinație se atașează pachetelor. Astfel, pachetele de date știu de unde vin și încotro se duc. Mai departe, pachetele se duc către stratul final care se ocupă cu adresa de MAC a calculatorului, numit NETWORK.

NETWORK – este stratul responsabil pentru culegerea și asamblarea datelor și de asemenea convertirea lor în impulsuri electrice. Aici, datele ajung și sunt descifrate de calculator.

tcp

Cum funcționează TCP/IP

Și chiar dacă fiecare pachet de date trebuie să treacă prin aceste straturi, inversarea ordinii lor face internetul mult mai rapid. Din moment ce pachetelor le este permisă o rută astfel încât să fie evitate aglomerările și fenomenul bottleneck, totul este mult mai rapid comparativ cu transportul printr-o singur rută definită dinainte

TCP/IP ajută destul de mult comunicarea pentru că altfel, toate chestiile de care este responsabil ar trebui să fie făcute de jocul cu care te distrezi seară de seară sau de către browserul tău. TCP/IP este acea componentă a internetului fără de care totul ar fi mult mai dificil.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
CPU Socket – diferențe și explicații

Cred că toată lumea a auzit de socket, cel puțin cei care au mai avut de-a face din când în...

Închide