Ce este Li-Fi si care sunt avantajele si dezavantajele acestei tehnologii?

Folosim lumina din jur pentru multe modalitati de a comunica unii cu ceilalti in fiecare zi. Imaginati-va cum ar fi ca datele sa curga din becul lustrei din tavan precum apa la robinet… Ei bine, exista si aceasta posibilitate si se numeste Li-Fi. Bineinteles ca Li vine de la light = lumina. Ei bine, daca tot exista, oare cu ce este mai bun acest standard fata de Wi-Fi care se bazeaza pe comunicatii prin unde radio?

Spre deosebire de undele radio care sunt transmise de router sub forma de ceruri, radiar, lumina este mult mai simplu de concentrat intr-o singura directie. E ca si cum ai iesi afara intr-o zi insorita cu o lupa in mana si ai da foc la o hartie. Asta inseamna ca exista posibilitatea de a transmite mult mai multe date printr-un semnal Li-Fi, insa apare totusi intrebarea banala: cum transporta lumina date?

Ei bine, Li-Fi foloseste leduri ce pot fi pornite si oprite foarte rapid, instant. Nu au acel timp de incalzire al becurilor incandescente sau fluorescente. Becurile cu led se aprind si se sting atat de rapid incat nici macar ochiul uman nu poate sa perceapa schimbarea. Insa, un reciver special – dongle, care se poate conecta la calculatorul tau, poate sa transforme acesta variatie on-off a ledurilor in date.

li-fi1

De asemenea, lumina este mult mai putin supusa interferentelor fata de clasicul semnal radio al Wi-Fi. Astfel, datele transmise prin Li-Fi se bucura de viteze de transfer mult mai mari. Oamenii de stiinta de la Oxford au reusit sa atinga chiar si 224GBIT/s printr-un simplu semnal Li-Fi. Pe langa viteze mai mari, mult mai mari, Li-Fi aduce o serie de alte avantaje destul de interesante.

Avantaje Li-Fi

  • Din moment ce Li-Fi foloseste lumina, nu poate penetra pereti, aducand un nivel sporit de intimitate/securitate. Nu se va mai putea conecta nimeni la reteaua ta din afara camerei.
  • Din moment ce Li-Fi foloseste leduri ieftine pentru a transmite semnalul, e posibil ca aceasta tehnologie sa fie mult mai ieftin de raspandit prin case si birouri.
  • Economia de energie electrica este de asemenea un avantaj pe care trebuie sa il luam in calcul. Bineinteles, la nivel global, nu individual in momentul in care Li-fi va ajunge la fel de popular cum este in ziua de azi Wi-Fi.

Ei bine, desi tehnologia Li-Fi exista, nu exista pe piata de consum si vor trece multi ani pana acest lucru se va intampla. Este o tehnologie inca experimentala si chiar daca pare ceva minunat, sa nu uitam ca exista si dezavantaje. Inca nu s-a inventat un standard care sa fie intru totul numai avantaje.

li-fi2

Dezavantaje Li-Fi

  • Desi ofera un nou nivel de securitate, semnalul Li-Fi nu poate fi folosit in camera de alaturi. Daca azi ne cumparam un router Wi-Fi pentru intreaga casa, va trebui sa regandim strategia.
  • Ar putea sa polueze vizual. Bine, nu in sensul de poluare a aerului, ci cu lumina. Toata lume ava trebuie sa stea cu becurile aprinse pentru a avea semnal Li-Fi. Imaginati-va un oras intreg pe Li-Fi…

Daca ma intrebati pe mine, cred ca vor mai trece cel putin inca vreo 5 ani pana cand vom auzi lucruri mult mai inchegate si serioase referitoare la tehnologia Li-Fi. E de viitor, promite, insa are nevoie de multa multa perfectionare si pentru a se perfectiona si auto-inova, are nevoie de timp.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cel mai bun PC second hand de pana in 550 lei. Fujitsu Siemens ESPRIMO E700

Piata calculatoarelor second hand s-a dezvoltat destul de mult in ultimii 10 ani si astfel au inceput sa apara fel...

Închide