Ce inseamna UPGRADE atunci cand discutam despre un laptop?

In Romania, momentan exista mai multe laptopuri pe cap de locuitor de cat desktopuri si asta din cauza faptului ca ne place mobilitatea. Ne place sa luam laptopul dupa noi la tara, la facultate, pe la prieteni sa ne mai jucam un Counter-Strike in retea si asa mai departe. Unii dintre noi le folosesc chiar si la joburi unde e clar ca nu te poti duce sa faci o prezentare pps cu cablurile dupa tine, monitoare si toate cele.

Totusi, am intalnit foarte multi prieteni, amici, care ma rugau sa ii ajut cu laptopul, voiau sa ii faca upgrade si nu stiau ce trebuie sa cumpere astfel incat sa aiba un laptop putin mai performant. Treaba sta in felul urmator: laptopul e mai dificil de upgradat de cat desktopul si asta pentru ca discutam despre un obiect mobil, conceput in special pentru mobilitate, nu pentru performanta.

Daca un desktop e simplu ca buna-ziua de upgradat, desfaci carcasa, scoti piesa depasita si pui piesa moderna, la laptopuri nu prea poti sa faci treaba asta de cat in anumite circumstante, pe care le vom dezbate putin in cele ce urmeaza. Faptul ca timpul trece, nu poate fi contestat de nimeni. Faptul ca tehnologia se invecheste si de degradeaza constant, la fel.

Din pacate, cei care opteaza pentru un laptop ca si calculator personal, au optiuni de upgrade mult mai limitate, dupa cum urmeaza:

  • Nu se poate face upgrade pentru placa video. Deci, daca nu poti juca un joc ce a aparut in 2015 si tu ai laptopul din 2009, nu poti face nimic in privinta asta. Majoritatea laptopurilor au placi video integrate si n-ai ce sa pui in plus la ele astfel incat sa le convingi sa fie mai performante. Daca au placa video dedicata, la fel, n-ai cum sa faci upgrade intrucat nu se comercializeaza asemenea lucruri nicaieri in lume. Trebuie sa accepti ca tehnologia a ramas in urma si ca e momentul sa cumperi alt laptop daca ai de gand sa il folosesti pentru jocuri.
  • Nu se poate face upgrade de procesor, de cat in conditii stupide. Nu exista crestere prea mare de performanta si nu multi sunt cei pe care i-am auzit ca ar fi facut asa ceva. Faptul ca lipseste o piata de componente pentru laptop, spune multe si anume faptul ca nu sunt facute sa fie upgradate din punct de vedere al performantei.

Ce poti upgrada la un laptop:

  1. Memoria RAM, insa nu iti imagina ca o sa te pricopsesti cu 32 GB Ram. Daca un laptop vine din fabrica cu 4 GB DDR3, probabil 8 sau 16 GB DDR3 este maximum ce poti pune, intrucat exista doar doua sloturi de memorie RAM.
  2. Capacitatea de stocare. Aici chiar exista posibilitatea de upgrade, exista laptopuri care suporta chiar doua HDD-uri.
  3. Placa Wi-Fi se poate schimba cu una mai puternica in cazul in care nu esti multumit de cum capteaza semnalul de la router.

Daca e sa ma intrebati pe mine, niciodata nu ar trebui sa cumpere un laptop nu cei care doresc sa aiba parte de performanta pana la adanci batraneti, cu aceeasi masina. Posibilitatile de upgrade sunt foarte reduse si uneori destul de costisitoare. Cel mai simplu mi se pare sa cumperi un laptop second hand dintr-un magazin online si cand vezi ca incepe sa fie depasit, il vinzi si cumperi altul de generatie mai noua, tot second hand. Dau acest sfat intrucat 90% dintre cei care folosesc un laptop nu fac altceva cu el in afara de taskuri simple, elementare precum Microsoft Word, Excel, Facebook, Email, Youtube.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce conteaza mai mult pentru un desktop gaming? Placa video sau procesorul?

Atunci cand spunem gaming, spunem performanta. Unitatile concepute pentru gaming trebuie sa fie in primul rand echilibrate, pentru ca nu...

Închide