Ce trebuie să știi despre viteza și latența memoriei RAM. Merită investiția în memorii RAM foarte rapide?

Există destul de multe necunoscute atunci când vine vorba despre memoria RAM. Dacă performanțele procesoarelor sau ale plăcilor video sunt vizibile fără dar și poate în funcție de viteză și preț, atunci când vine vorba despre o plăcuță RAM foarte rapidă, cu mulți Mhz, totul pare să se ducă într-o zonă gri, înțeleasă doar de cei cu adevărați pasionați de calculatoare…

Ei bine, în cele ce urmează o să discutăm puțin despre viteza memoriei RAM, despre timings – latență, și nu în ultimul rând despre beneficiile memoriei RAM foarte rapide, care sunt cazurile în care avantajează o asemenea opțiune și când nu, pentru că deși cu toții avem impresia că mai mult = mai bine, în cazul memoriei RAM nu este chiar așa… Beneficiile pe care le putem simți în urma unei plăci de bază tixită cu plăcuțe RAM foarte rapide sunt destul de restrânse.

Viteza și latența memoriei RAM

Asemenea procesoarelor, memoriile RAM au o anumită viteză, măsurată în Mhz. Această viteză corespunde cu mulțimea datelor ce pot fi procesate într-o secundă (cicluri). Pe lângă viteză, memoria RAM are și acea latență, un șir de numere de genul 9-9-9-24.

Latența reprezintă numărul de cicluri/secundă pe care memoria RAM le poate procesa atunci când are de făcut câte ceva. Așadar, cu cât latența este mai mică, cu atât memoria RAM va fi mai rapidă, fiind nevoie de un timp mult mai mic pentru procesarea și interpretarea datelor. Împreună, viteza și latența sunt cei doi factori ce determină cât de rapidă este de fapt memoria RAM.

maxresdefault

Overclocking RAM

De asemenea, memoria RAM poate fi îmbunătățită. Așa cum procesorul sau placa video suportă overclocking, și memoriei RAM i se pot modifica numărul de Mhz, ori furniza mai mulți volți pentru a i se spori performanțele. Totuși, spre deosebire de overclocking-ul procesorului sau plăcii video unde există îmbunătățiri mici dar vizibile în ceea ce privește performanța, în cazul memoriei RAM aceste performanțe nu să văd aproape deloc. De asemenea, achiziția în sine de memorie RAM cu cea mai mare viteză, achiziția în sine de memorie RAM super rapidă, este considerată de multe ori o cheltuială inutilă, bani dați degeaba, bani aruncați pe fereastră, etc…

De ce nu simțim clar diferența dintre memoria super rapidă și cea obișnuită?

Ei bine, în ziua de azi memoria RAM are o lățime de bandă foarte mare cu ajutorul căreia poate gestiona cantități uriașe de date, cantități pe care programele noastre din calculatoare nu le pot nici măcar furniza. E o situație asemănătoare PCI-Express 3.0 vs PCI-Express 2.0. Știm cu toții că dacă alegi să folosești PCI-Express 3.0 nu vei vedea o creștere a FPS monumentală. De fapt, rar de tot o să asiști la o diferență notabilă față de PCI-Express 2.0.

Când este utilă memoria RAM foarte rapidă

Există cazuri în care putem beneficia de memoria RAM foarte rapidă, însă nu în cazul utilizării casnice. Într-un PC desktop nu vei vedea aproape NICIODATĂ beneficiile acestor Mhz tot mai mulți la număr (poate doar pentru cei care folosesc procesoare APU de la AMD. Aceștia cu siguranță vor beneficia de FPS mai bun în jocuri din moment ce tehnologia APU folosește memoria RAM pentru grafică). Haideți să trecem în revistă cazurile în care memoria RAM foarte rapidă are utilitate…

  1. Serverele sunt cele mai fericite atunci când vine vorba despre memorie RAM foarte rapidă pentru că acestea au obiceiul să o folosească pe post de cache, oferind utilizatorilor care accesează acel server informația mult mai rapid de cât dacă ar servi totul de pe HDD / SSD.
  2. Virtualizarea este de asemenea un mod în care memoria ram în cantități industriale, foarte rapidă, poate să iasă în evidență. Ce înseamnă virtualizare? Păi de exemplu poți avea un singur calculator pe care îl poți împărți virtual în 10 alte calculatoare. Poți rula 10 calculatoare dintr-unul singur.

Gskill-ram-ddr4-trident-review-3

Ce memorie RAM poți cumpăra în schimbul achiziției uneia scumpe cu viteză foarte mare

Păi, acum, te poți orienta către o memorie fabricată de o firmă de renume care îți va garanta funcționalitatea plăcuței. Cu siguranță mulți dintre noi ne-am lovit măcar o dată de incompatibilitatea dintre memoria RAM no name și plăcile de bază.

De asemenea, te poți orienta și către memoriile RAM cu aspect foarte frumos, e mult mai ok să investești în așa ceva dacă ții la aspectul interior al calculatorului de cât să arunci banii pe fereastră cumpărând memorii ram foarte rapide.

Concluzie

Din punctul meu de vedere, nu există motive să te îngrijorezi vreodată de viteza memoriei RAM. Niciodată. E, bine,  doar dacă ai de gând să dobori ceva record mondial la overclocking dar nu cred că este cazul… nu?

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
placa video dedicata
Chiar avem nevoie de placa video dedicată? CPU vs GPU

Te-ai întrebat vreodată de ce avem nevoie de o placă video dedicată pentru a rula jocuri? De ce nu există...

Închide