Cum funcționează o placă video

Placa video este o componentă deosebit de importantă a computerului sau laptopului tău, aceasta procesează datele și le transformă în semnale video astfel încât să transmită monitorului sau display-ului laptopului datele și imaginile corecte. Practic placa de video are o sarcină clră, să preia datele video de la procesor și să le transforme în semnale pe care monitorul să le accepte și să le transmită sub formă de video, imagine sau alte forme media. Diferențele între diversele plăci video apar la nivelul calității imaginilor sau a vitezei cu care acestea sunt procesate.

Placa video are și ea propriul procesor și propria memorie RAM dar și un cip cu un sistem de bază de intrare/ieșire (Basic Input/Output System). BIOS-ul face legătura între  componentele fizice, hardware și sistmul de operare.

Pentru redarea grafică este necesar să știm că GPU este o unitate grafică de procesare a datelor care se ocupa de transformarea calculelor matematice și geometrice necesare redării grafice și transformării acestora în imagini. Și pentru că aceste redări grafice trebuie să fie stocate undeva, plăcile video au si memorie RAM. Aceasta salvează toate datele necesare redării unei imagini, cum ar fi date despre pixeli, culorile și pozițiile acestora pe ecran, până la redare, motiv pentru care RAM-ul video trebuie să  funcționeze la viteze extrem de mari.

Pentru tot procesul să fie posibil placa video trebuie să fie conectată la o placă de baza, care îi asigură alimentarea dar și  „comunicarea” cu procesorul. Plăcile video mai noi care au nevoie de mai multă putere pentru o funcționare optimă dispun de o alimentare separată fiind conectate direct cu sursa.

Este important să înțelegem că o placă  video puternică nu este suficientă pentru ca imaginile noastre să fie de calitate sau să fie redate imediat, fie că sunt 2D sau 3D. Placa de bază nu se ocupă singură de tot acest proces, dacă nu este „ajutată ” de placa de bază care, la rândul ei trebuie să fie capabilă să furnizeze rapid datele preluate de la procesor.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Review Dell Ultrasharp U2410F cu panel IPS

Așa cum ne-a obișnuit deja, Dell vine de fiecare dată poate cu cele mai bune monitoare de pe piață și...

Închide