Atacurile DDoS

Ți s-a întâmplat de multe ori să privești un clip pe YouTube și dintr-o dată conexiunea la internet să capete o viteză demnă de un melc sau chiar să se întrerupă de tot? Ciudat, nu? Căci celelalte site-uri funcționează corect… De cele mai multe ori această problemă este cauzată de traficul imens de pe YouTube care ar trebui poate să-și upgradeze serverele sau conexiunea la internet, însă s-ar putea de asemenea ca site-ul respectiv să fie victima unui atac DDoS – Distributed Denial of Service.

Aceste atacuri DDoS vin într-o mulțime de forme care nu se pot traduce mot a mot din engleză, însă le voi enumera: Amplification, Nuke, TearDrops, Smurfs, etc.

Ei bine, indiferent de formă, toate au la bază cam același principiu: utilizarea unei rețele uriașe de calculatoare aflate la distanță (BOTNET), pentru a copleși conexiunea unui singur calculator/procesor, forțându-l să refuze traficul legitim venit din partea celor interesați. Cu alte cuvinte, cu DDoS trimiți trafic fals suficient cât să îi împiedici traficul real să mai poată accesa un site.

3 tipuri diferite de atacuri DDoS

Primul atac despre care vom discuta este de tip Blitzkrieg – foarte rapid, încercându-se blocarea tuturor porturilor prin ping-uri neîncetate sau pachete de date fragmentate care nu vin cu instrucțiuni de reasamblare. Practic, se primește foarte multă informație de proastă calitate fără ca sistemul cu pricina să aibă timp să-și dea seama cum o poate sorta sau manageria.

Al doilea tip de atac cauzează congestiuni suplimentare ale traficului forțând serverul să răspundă la tonele de gunoaie trimise către el. Se supra solicită lățimea de bandă. Se poate încerca forțarea site-ului cu pricina să ia tangențe la infinit cu calculatoare noi sau se poate încerca obținerea erorii ICMP. Mai există posibilitatea de a genera niște transferuri de fișiere masive care în mod normal nu au loc niciodată.

Cel de-al treilea atac de tip DDoS, cel mai letal dintre toate, este DNS Server Amplification Attack. Acest tipă de atac folosește capacitatea unui calculator de a se comporta asemenea unui DSN propriu pentru a cere tonele de gunoaie folosite în celelalte tehnici, și a le îndrepta către o țintă anume, amplificând destul de mult gravitate atacului. Acest tip de atac a devenit atât de popular încât recent s-a stabilit și un record: 400 GB/s, de 50 de ori mai puternic de cât un atac DDoS de acum 10 ani.  attack

De ce există atacurile DDoS?

  • Hackeri activiști din întreaga lume încearcă să blocheze accesul la site-uri de recrutare ale teroriștilor din întreaga lume
  • Gameri încearcă să-și saboteze adversarii cu ping-uri mult mai mari
  • Haterii încearcă să blocheze livestream-uri pe Twitch.TV sau alte platforme de genul
  • Oameni cărora le place pur și simplu să vadă cum lumea unora se năruie din țâțâni

Ei bine, vestea bună este că pe măsură ce timpul trece, apar soluții tot mai eficiente împotriva atacurilor DDoS, destul de accesibile ca și preț.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ce este un chipset?

Dacă ești destul de familiarizat cu termenii tehnici ai calculatoarelor probabil că ai auzit de acest chipset. Întrebarea este dacă...

Închide