Evolutia placilor video

Incepand cu anii 1970, lupta pentru performanta video superioara in jocuri nu a incetat sa existe. Primele placi video au fost cele din consolele TV, insa hai sa fim seriosi, n-au fost chiar GPU in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ani la randul, performantele video atat in console cat si in calculatoare au fost in grija procesorului. Abia pe la mijlocul anilor 80, conceptul de GPU separat de CPU a inceput sa ia forma prin prisma Comodore Amiga si microprocesorului TMS 340, special conceput pentru a se ocupa de grafica…

amiga

Comodore Amiga

TMS 340

TMS 340

Cipurile video dedicate au inceput sa isi ia avant abia dupa ce sistemele de operare au inceput sa aiba o interfata grafica mult mai buna, precum cea Windows… O anume placa video IBM 8514/A aparuta in 1987 avea sa faca diferenta, suporta 256 de culori si iti permitea sa tragi linii pe ecran prin intermediul programelor de desenat mult mai rapid de cat reuseai cu un PC a carui grafica pica in seama procesorului. Datorita pretului destul de mic, aceasta placa video a devenit foarte populara si am putea spune ca a pavat intr-un fel drumul pentru razboiul specificatiilor viitoarelor placi video.

placa video ibm

IBM 8514/A

In aceasta perioada, o mica firma canadiana numita ATI a inceput sa produca propriile placi video numite Wonder Series, primele placi video destinate consumatorilor casnici. Suportau monitoare multiple si posibilitatea de a schimba intre cateva moduri grafice si rezolutii, ceea ce era destul de impresionant la vremea respectiva. Dar aceste placi video antice se bazau tot pe CPU pentru cateva taskuri elementare si grafica anilor 90, 2D incepea sa fie din ce in ce mai complexa. Astfel, am inceput sa vedem placi video mult mai puternice care puteau sa lucreze independent de CPU.

In 1992 apare OpenGL si DirectX in 1995, aceste API au permis programatorilor sa scrie o sumedenie de coduri capabile sa ruleze in favoarea adaptarii diferitelor placi video care incepeau sa iasa pe banda rulanta din toate colurile lumii.  Aceste doua API incercau sa dezvolte o platforma de baza pentru dezvoltarea industriei gaming din intreaga lume.

Adevarata bucurie a aparut in 1995 cand grafica 3D a aparut in casele oamenilor atat in PC cat si prin intermediul Sony PlayStation One… Din pacate, grafica 3D pe PC a avut parte de un start mult mai anevoios de cat cel al consolelor.

Una dintre primele placi video care suportau grafica 3D a fost S3 VERGE, lansata in 1995. Din pacate, placa era o tiganie 2D cu suport pentru 3D si era de-a dreptul lenta. 3DFX VOODOO a aparut un an mai tarziu, in 1996 si era 3D only, adica aveai nevoie de o placa separata pentru a putea beneficia de celelalte functii ale calculatorului.

s3 verge

S3 Verge

3dfx voodoo

3DFX VOODOO

Cu timpul placi precum ATI Rage Series au facut istorie, alaturi de Matrox MYSTIQUE. Aceasta din urma iti permitea sa adaugi VRAM, lucru imposibil in ziua de azi. In 1999 lucrurile se schimba din nou, cand NVIDIA cunoscuta pentru placile Riva TNT lanseaza placile GEFORCE 256. Aceste placi puteau sa proceseze in totalitate sarcinile care pana acum cadeau tot in seama procesorului precum efecte luminoase si transformarea…

ati rage

ATI Rage Series

matrox

Matrox MYSTIQUE

geforce 256

Geforce 256

In anul 2000, Nvidia GeForce 2 avea sa apara pe piata si avea sa devina foarte populara poate si din cauza faptului ca 3dfx avea sa iasa din peisaj, ATI si Nvidia ramanand singurele competitoare pe aceasta piata a placilor video. Bine, asta in cazul in care nu vreti sa punem la socoteala si placile video integrate ale Intel…

geforce 2

Nvidia GeForce 2

In 2001 razboiul dintre Nvidia si ATI avea sa avanseze inca un pas o data cu aparitia seriei GeForce 3, care avea un pixel shader ce permitea niste detalii mult mai bune, inventie repede adaptata si de ATI pe cea de-a doua generatie de placi Radeon. Din 2001, chiar daca am vazut imbunatatirea performantei destul de constant, desi am asistat la tranzitia de la AGP la PCI-Express in 2004  alaturi de aparitia SLI si Crossfire in 2004-2005, nu a mai exista nimic foarte spectaculos…

In 2006, dupa 5 ani in care piata placilor video parea constanta, au aparut cateva surprize. ATI a fost cumparata de AMD si Nvidia a scos celebra placa GeForce 8800GTX, o placa masiva care pe langa faptul ca avea un numar urias de tranzistori, avea un shader unificat ce putea sa suporte un numar mare de efecte in acelasi timp si sa ruleze pe o frecventa mai mare de cat cea de procesare.

AMD a incorporat tehnologii similare in seria RADEON 2000 si a fost prima care a venit cu conceput de surround gaming, capacitatea de a rula un joc pe 6 monitoare, la o rezolutie de 6 ori mai mare fata cea default a fiecarui monitor.  S-a intamplat in 2009 prin prisma conceptului AMD Eyefinity, urmat si de Nvidia bineinteles in 2010.

radeon 2000

RADEON 2000

In 2012, ambele companii extind suportul pentru 4K…

Eu unul cred ca am parcurs un drum destul de lung si ca acest razboi al performantei video nu va lua niciodata sfarsit, chiar daca in acest moment pe piata exista doar doi mari competitori: AMD si Nvidia…

 

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Lenovo Thinkpad L512
Review Lenovo Thinkpad L512

Lenovo Thinkpad L512 este genul de laptop business care depaseste putin bariera celor 13.3 – 14 inch. Discutam despre un...

Închide