Laptop vs. Desktop

Dacă puneam în balanță acum zece ani laptop-urile și desktop-urile, cred că ar fi fost o comparație inutilă. Mai toată lumea care avea un calculator miza pe desktop-uri, pentru că prețul laptop-urilor era destul de inaccesibil pentru omul de rând. Acum însă, lucrurile par să fi luat o altă întorsătură.

Oferte numeroase, care mai de care mai atrăgătoare, au umplut piața PC-urilor cu o mulțime de modele de latop-uri. Mai lesne este pentru cineva care își dorește un calculator să achiziționeze un laptop, fie doar și pentru faptul că ofertele producătorilor sunt mult mai generoase în acest domeniu.

Dacă analizăm pe rând cele două produse, vom descoperi plusuri și minusuri de fiecare parte a baricadei. La prețuri similare, desktop-urile au avantajul unui procesor mai bun decât cel al unui laptop. Asta oferă și o mai mare stabilitate și siguranță utilizatorului, și bineîneles o funcționalitate mai bună de rulare a programelor. Plăcile video sunt și ele un argument în favoarea desktop-urilor. Bineînțeles că există laptop-uri cu plăci video de o super-calitate, însă prețul acestora este unul astronomic, cel puțin pe piața din România. Ca ultim argument adus în discuție în favoarea desktop-urilor este sistemul de răcire, mult mai avantajos decât în cazul laptop-urilor. Spațiul din carcasă este mai mare în cazul calculatoarelor de birou, ceea ce oferă o funcționare mai bună a componentelor sale.

Trecând granița, ajungem în tabăra laptop-urilor. În favoarea aceastora putem invoca, ca prim și cel mai important argument, portabilitatea. Avantajul de a-l putea lua cu noi oriunde este plusul care, probabil, a dus la creșterea simțitoare a vânzărilor de laptop-uri. Fie la cursuri, fie la serviciu, fie în spațiile amenajate cu wireless, laptop-ul este instrumentul de lucru ideal din punct de vedere al compatibilității. Apoi, trebuie să ne mai gândim la faptul că, în cazul unui desktop, unitatea centrală este doar o parte din totalul de componente necesare pentru utilizarea PC-ului; monitorul, mouse-ul, tastatura sunt elemente care costă, și nu puțin. De aceea am putea prefera laptop-ul, care are încorporate toate aceste elemente. Cel din urmă argument în favoare laptop-ului ar fi spațiul economisit. Putem da uitării cablurile nenumărate, care ne dau bătăi de cap, în cazul desktop-urilor,

Desigur că sunt mult mai multe plusuri și minusuri în favoarea sau în detrimentul celor două produse analizate. Rămâne însă la latitudinea fiecăruia dintre noi să alegem ce ni se potrivește cel mai bine.

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Samsung Series 5 Ultra Touch

Apariția pe piață a noului Windows 8 este însoțită de lansări de produse noi din partea celor de la Samsung....

Închide